Grillad aubergine med vitlök, persilja och feta

IMG_3361 Även detta recept är från Simon Hopkinsons serie The Good Cook. Det var som att det var gjort för mig med kombinationen aubergine, vitlök och feta. Och även om rätten kräver få ingredienser och är superlätt att laga så är den ett exempel på att vissa rätter inte kräver  behöver komplicerade ingredienser för att resultatet ska bli fantastiskt. IMG_3366 Egentligen behövs det knappt ett recept, utan mer än snabb beskrivning, men eftersom det redan finns ett har jag översatt det. Men höfta så mycket du vill. Det viktiga är att auberginen är mjuk och att du använder bra fetaost och gärna en hyfsad oliv- eller rapsolja. Grillad aubergine med vitlök, persilja och feta, 4 portioner Anpassat efter och översatt från Simon Hopkinsons recept. 4 auberginer 2 vitlöksklyftor, finhackade en handfull persilja, finhackad 5-6 msk kallpressad olivolja (eller raps-) lite salt, desto mer svartpeppar 150 g fetaost 1 citron, till servering Sätt grillen på högsta läget eller ugnen på max (225-250C).  Skåra sedan skalet på auberginerna på följande sätt: skär runt det gröna fästet och gör sedan fyra jämnt fördelade skåror längs med hela.  Grilla auberginerna i ugnen i 20 minuter. Vänd var 5-7 minut om du använde grillen. De är klara när de känns mjuka rakt igenom.  Lägg dem att vila 2 minuter.  Dra sedan av skalet i de fyra delarna som skårorna bildar. Låt änden vara kvar. Halvera sedan frukten på längden men låt den sitta ihop längs upp. Fläk ut de bredare delarna till ett ‘V’ och lägg på fat.  Blanda vitlök och persilja med olivolja och skeda över aubergineköttet. Salta lite och riv över rikligt med svartpeppar. Smula över fetaosten och ringla över mer olja om du vill. Servera med citronklyftor. 

Annons

10 reaktioner till “Grillad aubergine med vitlök, persilja och feta

  1. Åh gud, det ser underbart ut. Undrar om inte auberginen fått sig en liten revival på sistone? Tycker jag sett det på ganska många bloggar jag läser (inklusive min egen).

    1. Har jag faktiskt inte tänkt på, men jag har aubergine i huvudet typ hela tiden så kanske därför… 😉

  2. Av alla … (många).. grönsaker jag har på min repertoar som nästan-bara-grönsaksätare är jag faktiskt lite av en aubergineskeptiker, men inte i alla lägen. Ska det va så får det gärna vara just ugnsbakad/grillad. Kan absolut tänka mig att testa mig en veggiserad version av denna!

  3. Gott och enkelt, jag tycker nästan att citron är ett måste till auberginer, annars kan de lätt få en liten unken (?) smak, men det trollar citronen bort och lyfter auberginen till sina rätta höjder!

    1. Jag har aldrig tänkt på det innan faktiskt, men beror såklart på hur de serveras. I gratänger/lasagne tycker jag inte det behövs men ugnsrostade i sallader vill jag gärna ha citron.

  4. Det här låter ljuvligt tycker jag. Just aubergine och fetaost ihop är en fantastiskt kombo. Måste passa perfekt på olika bufféer. Kanske kan vara någit till nästa kväll med meze.

    1. Hur enkelt som helst men riktigt riktigt gott! Jag tycker absolut att det passar på buffé eller t o m picnic.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s