Det grämer mig att jag inte lyckades få till ett foto av denna kaka heller. Note to self: det går inte att fota utan minneskort i kameran. Ni får istället hålla tillgodo med en lånad bild.
Innan jag bakade denna hade jag inte riktigt saknat en chokladcheesecake, det var liksom ingenting jag gick och tänkte på. Men det är när fokus ligger på just andra delen av ordet, -cheesecake. Det finns däremot alltid plats till en chokladtårta och det är precis vad detta är, om än i cheesecakeform. Den är oerhört chokladstinn och cream cheesen gör att det känns krämig utan att vara tung och den är definitivt inte för söt.
Jag tycker att den är lika viktig i din receptsamling som sin ännu mäktigare kusin.
Chokladcheesecake, 8-10 portioner
Anpassat efter The Hummingbird Bakerys recept.
Botten:
200 g digestivekex
2 msk kakao
150 g smör, smält
Fyllning:
900 g Philadelphia
190 g strösocker
1 tsk vaniljextrakt (eller -socker)
4 ägg
200 g mörk chokad, hackad
Värm ugnen till 150C.
Kör kexen till smulor i en matberedare tillsammans med kakaon. Tillsätt smöret tills du har en konsistens som liknar våt sand. Tryck ut smulorna på botten av en rund springform (runt 20 cm Ø). Jag tycker det är enklast att få det jämnt genom att använda baksidan av en sked. Ställ i kylen medan du blandar ihop fyllningen.
Smält chokladen i vattenbad, låt den svalna något. Tillsätt lite av Philadelphiablandningen till chokladen och sedan lite till (för att jämna ut temperaturskillnaden). Blanda sedan i all Philadelphiasmet i chokladen. Blanda väl.
På vår kamera har C ställt in så att jag inte kan fota om inte kortet sitter i… Gjorde nämligen hela tiden precis samma sak som du, och han tröttnade! Haha.
Vilket bra tips, får ställa in min så med. 🙂 kram
You hade me at choklad. Oj oj oj.
Hihi! 🙂
Bokmärkt! Kan tipsa om den här gamla godingen om man vill variera sin cheesecake; http://www.ragazze.se/2008/04/14/cappuccino-cheesecake/
Åh, perfekt! Den får jag bokmärka och baka till kontoret. 🙂
Gud så gott, ska spara detta recept till ett bra tillfälle 😀
Vad kul – den är riktigt god!