En äkta tartiflette

IMG_3569

Jag har tidigare gjort en fuskvariant av denna gratäng, med rotselleri. Den var mycket god, men det som gör en tartiflette till en tartiflette är just osten Reblochon. Rätten uppfanns nämligen i ett reklamjippo för osten på 1980-talet.

IMG_3543

Ingredienserna är enkla; potatis, lök, lardons (fläsk) och Reblochon. Och resultatet är delikat; en mjuk och krämig gratäng med knaprig yta.

Detta är comfort food i allra högsta grad, och trots att gratängen innehåller ganska mycket ost gör avsaknaden av grädde att den blir krämig på ett annat sätt än en vanlig potatisgratäng. Jag tycker dessutom om att det är en allt-ett-gratäng där fläsket är blandat med potatisen. Man kan naturligtvis servera en köttbit till gratängen men det tycker jag känns onödigt – den är så god som den är. 

IMG_3583

 

Tartiflette, 2 portioner

Anpassat efter Rachel Khoos recept.

250-300 g Maris Piper-potatis eller liknande fast sort

1/2 gul lök, finhackad

1 liten vitlöksklyfta, hackad

1 lagerblad

100 g rökt fläsk i kuber

50 ml vitt vin

125 g Reblochon-ost, i kuber

salt, peppar

Smörj en liten gratängform. Skala och riv potatisen. Hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök, fläsk och lagerblad tillsammans i lite olja eller smör i ett teflonjärn tills fläsket brynts. Tillsätt vinet och låt reducera till mindre än hälften. Fiska upp lagerbladet och tillsätt potatisen. Blanda väl. Tillsätt osten, salt och peppar och blanda igen. Häll över i gratängformen och grädda i 180C i 15-20 minuter eller tills formen är gyllenbrun, knaprig på ytan och potatisen mjuk. 

Annonser

5 thoughts on “En äkta tartiflette

  1. Men du, det här vill ju jag göra! Vad kan man använda för ost här hemma i Svedala för jag känner mig ganska säker på att jag inte kommer att hitta den rätta osten?

    Mmmmmmmmmmmmmm, säger jag bara!

    1. Du kan säkert hitta Reblochon i en ostbutik, men annars skulle en lagrad brie funka också, det nämner Rachel Khoo (vars recept jag använde mig av) i sin kokbok.

      Mmmmm, indeed! 🙂

  2. Oh yes!!! Här är vi med absolut, det låter precis som det har vårt namn skrivet på denna middagen:) Måste ju höra med lokala osthandlaren om han har osten i sin disk, annars provar vi med ditt ersättningstips.

    Kramar

    1. Så himla gott, men det behövs mer salt än man tror. 🙂 Och jag håller tummarna för att osthandlaren har Reblochon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s