En av mars månads tårtor till jobbet blev en otroligt uppskattad vit chokladcheesecake. Receptet är Mary Berrys och är trots sin enkelhet otroligt delikat.
Ingredienserna är få och den enda källan av sötma i fyllningen kommer från chokladen, så var noga med att välja vit choklad av god kvalitet för att göra kakan rättvisa. Som alltid när man blandar smält choklad med något kallt, i detta fall cream cheese och gräddfil, finns risken att det kan bli grynigt, men det märkte jag faktiskt inte alls av när jag gjorde den. Så det är egentligen inte så mycket som kan gå fel, mer än att den bakas för länge och spricker, men det är bara att hålla ett öga på den i ugnen.
Vit chokladcheesecake, 8 portioner
Översatt från Mary Berrys recept.
Botten:
50g smör
25g mörk choklad
150g digestivekex, krossade
Fyllning:
300g vit choklad, i bitar
400g fet Philadelphia
1,5 dl gräddfil
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt eller-pulver
Dekoration:
Kakao och florsocker, bär eller choklad
Värm ugnen till 160°C.
Smöra en Ø 20 cm springform.
Smält choklad och smör till botten på låg värme. Blanda i digestivesmulorna och pressa ned blandningen i botten av formen. Låt svalna i kyl under tiden fyllningen förbereds.
Bryt den vita chokladen i bitar i en skål och värm över vattenbad. Rör om emellanåt (inte för ofta) tills den är smält.
Vispa Philadelphian och äggen i en stor bunke tills du har en jämn smet. Blanda sedan i gräddfil och vanilj, blanda jämnt. Rör ned den smälta, och lite avsvalnade chokladen. Blanda väl och häll i formen. Baka i ca 45 minuter eller tills kakan stelnat men är lite dallrig i mitten.
Ta ut ur ugnen. Ta en slät kniv och följ kanten på formen för att försiktigt lossa kakan. Låt svalna helt och kyl sedan tills servering.
Dekorera med pudrad kakao och eventuellt florsocker. Bär passar fint till eller några chokladbitar.
Den där låter ju inte helt fel alltså! 🙂
Tack för dina Londontips förresten – nu är vi hemma igen efter en bra weekend!
Synd att vädret var så trist (kallt) men härligt att höra att ni hade en fin helg! Vad blev det till slut?
Vad detta låter gott! Har de mesta hemma av ingredienserna också faktiskt. Synd bara att jag inte har tid…
Kram kram
Den är riktigt god! Du får vänta tills du har lite tid över…..
Kram!
Oj, vilken fining! Jag älskar såna här cheese cakes med hederlig botten. Jag sparar och gör när jag vill imponera med en något till kaffet nästa gång!
Kram!
Cheesecakes måste ha digestivebotten tycker jag! 🙂 Kram