Vit chokladcheesecake

IMG_3514

En av mars månads tårtor till jobbet blev en otroligt uppskattad vit chokladcheesecake. Receptet är Mary Berrys och är trots sin enkelhet otroligt delikat.

Ingredienserna är få och den enda källan av sötma i fyllningen kommer från chokladen, så var noga med att välja vit choklad av god kvalitet för att göra kakan rättvisa. Som alltid när man blandar smält choklad med något kallt, i detta fall cream cheese och gräddfil, finns risken att det kan bli grynigt, men det märkte jag faktiskt inte alls av när jag gjorde den. Så det är egentligen inte så mycket som kan gå fel, mer än att den bakas för länge och spricker, men det är bara att hålla ett öga på den i ugnen.

IMG_3513

Vit chokladcheesecake, 8 portioner

Översatt från Mary Berrys recept.

Botten:

50g smör
25g mörk choklad
150g digestivekex, krossade

Fyllning:

300g vit choklad, i bitar 
400g fet Philadelphia
1,5 dl gräddfil
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt eller-pulver

Dekoration:

Kakao och florsocker, bär eller choklad

Värm ugnen till 160°C. 

Smöra en Ø 20 cm springform. 

Smält choklad och smör till botten på låg värme. Blanda i digestivesmulorna och pressa ned blandningen i botten av formen. Låt svalna i kyl under tiden fyllningen förbereds. 

Bryt den vita chokladen i bitar i en skål och värm över vattenbad. Rör om emellanåt (inte för ofta) tills den är smält. 

Vispa Philadelphian och äggen i en stor bunke tills du har en jämn smet. Blanda sedan i gräddfil och vanilj, blanda jämnt. Rör ned den smälta, och lite avsvalnade chokladen. Blanda väl och häll i formen. Baka i ca 45 minuter eller tills kakan stelnat men är lite dallrig i mitten. 

Ta ut ur ugnen. Ta en slät kniv och följ kanten på formen för att försiktigt lossa kakan. Låt svalna helt och kyl sedan tills servering. 

Dekorera med pudrad kakao och eventuellt florsocker. Bär passar fint till eller några chokladbitar. 

Annons

7 reaktioner till “Vit chokladcheesecake

    1. Synd att vädret var så trist (kallt) men härligt att höra att ni hade en fin helg! Vad blev det till slut?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s