När jag var hemma hos mamma och pappa i helgen tog mamma upp årets, för mig, första rabarber ur trädgården. Det finns otroligt mycket gott man kan göra av just rabarber, men jag visste precis vad jag ville göra av den. En engelsk crumble serverad med råkräm.
En brittisk crumble skiljer sig lite från en svensk smulpaj, och denna variant som jag modifierat efter ett av Delia Smiths recept är helt oroligt god med smak av mustigt brunt socker, krispig topping och mjuk frukt.
Den är precis lika enkel att göra som en vanlig smulpaj, bara snäppet godare om du frågar mig.
Denna fina rabarberefterrätt blir också mitt bidrag till Säsongens Bästa hos Det Gröna Skafferiet, eftersom månadens råvara är just rabarber.
Brittisk rabarbercrumble, 4 portioner
ca 250 g rabarber, sköjd och skuren i bitar
1 1/2 dl farinsocker
1/2 dl potatismjöl
Crumble:
100 g mjukt smör
200 g vetemjöl
135 g farinsocker
1 tsk bakpulver
Smörj en form. Lägg rabarberbitarna i botten på formen. Strö över farinsockret och potatismjölet. Mät upp alla ingredienser till crumblen i en skål. Blanda med trägaffel och häll i formen. Baka ca 30 minuter i 175 grader. Servera helst varm med vaniljglass eller rårörd vaniljkräm.
4 reaktioner till “Årets första rabarberpaj!”