Fylld svamp är en klassiker jag gärna återkommer till både som förrätt eller till mig själv som lättare lunch eller middag med sallad och en bit bröd till.
Vanligtvis har jag lite vitlök i fylld svamp men den mildare ramslöken passar nästan ännu bättre. Se bara till att salta och peppra ordentligt så smaken verkligen kommer till sin rätt.
Fylld portobellosvamp med ramslök, 2 portioner som förrätt eller lätt lunch
2 portobellosvampar
6-8 ramslöksblad
1/2 dl brödsmulor (inte ströbröd)
2-3 msk grädde
1/2 dl riven stark cheddar
salt, svartpeppar
smör att steka i
olja till pensling
Till servering:
ruccola
balsamic glaze
extra virgin olivolja
Skölj och torka svamparna. Lirka ur fötterna och finhacka tillsammans med ramslöken. Pensla svamparna runt om med olja. Lägg med undersidan uppåt i en ugnsfast form eller liten braspanna, salta och peppra och skjutsa in i 200C ugn i 15 minuter medan fyllningen förberedes.
Stek svamphacket och ramslöken i en klick smör på medelvärme tills svampen fått lite färg. Sänk värmen och rör ned brödsmulorna och osten. Tillsätt grädden så att röran precis hänger ihop. Salta och peppra väl och fördela fyllningen mellan svamparna. Baka i ytterligare 5-10 minuter i ugnen tills fyllningen blivit gyllenbrun.
Servera på en bädd av ruccola och ringla över olja och balsamic glaze.
Har svårt att hitta Ramslök här. Fick tips om att det finns att köpa i matbutik nu, tänkte plantera den i trädgården sen. Har du plockat din vild?
Var bor du någonstans? Vid en googling fick jag fram följande om utbredning: ”Ramslök är sällsynt och förekommer i en del av de sydliga landskapen upp till Uppland. Den växer i fuktiga lundar på mullrik jord och förekommer ofta talrikt där den etablerat sig.”
Den växer gärna i kalkrik jord hälsar mamma och den är enkel att odla själv. Jag har plockat en del i skogen och en del i mammas trädgård hemma i Skåne, men den kommer från samma skog från början.
Mmm, svamp och ramslök är en pålitlig kombo!
Japp! 🙂
Å så gott. Bokmärker till pågående ramslöksbonanza.
Hurra för ramslöksbonanza – det har jag typ haft i en vecka nu 😉
Portabello borde man äta oftare. Lägger din fyllning på minnet! 🙂
Ja, eller hur?! 🙂
Fylld svamp gör jag aldrig. Den där ramslöken måste jag snart leta upp och leka med!
Det är faktiskt riktigt gott, men så älskar jag svamp i alla former. 🙂 Du skulle passat på att plocka när du var i Skåne 🙂
Oj, oj, oj så gott! Fast vad ska man göra när man inte har sin egen privata langare som Remsan har?! Hur ska man få tag på ramslök när man inte bor i södra Sverige? Jag får dra på med ramslöksoljan i stället kanske…
Du kan få ha samma langare! 🙂 Kram