Fylld portobellosvamp med ramslök

IMG_3939

 

Fylld svamp är en klassiker jag gärna återkommer till både som förrätt eller till mig själv som lättare lunch eller middag med sallad och en bit bröd till.

Vanligtvis har jag lite vitlök i fylld svamp men den mildare ramslöken passar nästan ännu bättre. Se bara till att salta och peppra ordentligt så smaken verkligen kommer till sin rätt.

Fylld portobellosvamp med ramslök, 2 portioner som förrätt eller lätt lunch

2 portobellosvampar

6-8 ramslöksblad

1/2 dl brödsmulor (inte ströbröd)

2-3 msk grädde

1/2 dl riven stark cheddar

salt, svartpeppar

smör att steka i

olja till pensling

Till servering:

ruccola

balsamic glaze 

extra virgin olivolja

Skölj och torka svamparna. Lirka ur fötterna och finhacka tillsammans med ramslöken. Pensla svamparna runt om med olja. Lägg med undersidan uppåt i en ugnsfast form eller liten braspanna, salta och peppra och skjutsa in i 200C ugn i 15 minuter medan fyllningen förberedes. 

Stek svamphacket och ramslöken i en klick smör på medelvärme tills svampen fått lite färg. Sänk värmen och rör ned brödsmulorna och osten. Tillsätt grädden så att röran precis hänger ihop. Salta och peppra väl och fördela fyllningen mellan svamparna. Baka i ytterligare 5-10 minuter i ugnen tills fyllningen blivit gyllenbrun. 

Servera på en bädd av ruccola och ringla över olja och balsamic glaze. 

Annons

12 reaktioner till “Fylld portobellosvamp med ramslök

  1. Har svårt att hitta Ramslök här. Fick tips om att det finns att köpa i matbutik nu, tänkte plantera den i trädgården sen. Har du plockat din vild?

    1. Var bor du någonstans? Vid en googling fick jag fram följande om utbredning: ”Ramslök är sällsynt och förekommer i en del av de sydliga landskapen upp till Uppland. Den växer i fuktiga lundar på mullrik jord och förekommer ofta talrikt där den etablerat sig.”

      Den växer gärna i kalkrik jord hälsar mamma och den är enkel att odla själv. Jag har plockat en del i skogen och en del i mammas trädgård hemma i Skåne, men den kommer från samma skog från början.

    1. Det är faktiskt riktigt gott, men så älskar jag svamp i alla former. 🙂 Du skulle passat på att plocka när du var i Skåne 🙂

  2. Oj, oj, oj så gott! Fast vad ska man göra när man inte har sin egen privata langare som Remsan har?! Hur ska man få tag på ramslök när man inte bor i södra Sverige? Jag får dra på med ramslöksoljan i stället kanske…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s