Vaniljpannacotta med smält rabarber

IMG_4016

Jag måste erkänna att jag blir lite stressad såhär på våren. Alla grödor kommer mer eller mindre upp samtidigt och just nu känns det jobbigt att försaka vissa primörer till förmån för andra.

Jag önskar helt enkelt att jag kunde äta mer och hade ännu mer tid till att laga mat. Nu har jag varit krasslig i några dagar och knappt haft någon energi kvar när jag kommit hem från jobbet och därför inte lagt ner min själ i matlagning trots att jag hemskt gärna velat. Och då går jag ju miste om så mycket.

Men i lördags bjöd jag i alla fall på en vårig trerätters som bestod av mammas otroligt goda ramslökssoppa, bläckfisk och chorizo med bönor och spenat samt denna goda pannacotta med smält rabarber.

Smält rabarber är barndomsminnen för mig; serverad varm med iskall vaniljglass. Men eftersom jag inte hade tid att göra glass gjorde jag en vaniljpannacotta toppad med smält rabarber, dock ljummen så inte pannacotta skulle smälta. Och även detta blev fantastiskt gott.

Som ni märker är pannacotta, för mig, kökets lilla svarta. Den passar till allt, man tröttnar aldrig och den kan kläs upp och ned beroende på tillfälle.

Vaniljpannacotta, 4 portioner

5 dl grädde

1 vaniljstång 

1/2 dl socker

2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Gör en skåra i vaniljstången och lägg ner i en kastrull. Häll i socker och grädde. Låt koka upp och sjuda några minuter under omrörning. Ta av plattan, lägg i gelatinbladen och smält dem under omrörning. Häll smeten i fyra skålar eller likande. Låt stå i kylen minst 3 timmar efter att de svalnat.

Smält rabarber

300 g rabarber, trimmad och sköljd

1- 1 1/2 dl socker

1/4 citron, saften

Skär rabarbern i bitar och lägg i en glas- eller porslinsform. Strö över sockret (börja med 1 dl om du vill) och ställ in i 180C ugn. Rabarbern kommer att ge ifrån sig vätska som blandas med det smältande sockret och skapar en sockerlag, rör om efter ca 10 minuter och smaka av sötman. Tillsätt mer socker om det behövs. Låt gå i ugnen ca 30-40 minuter tills massan tjocknat lite. Pressa i lite citronsaft och rör om. Låt svalna. 

Toppa pannacottorna med några skedar smält rabarber och servera. Kan också serveras varm till glass eller med vispad grädde. 

Annonser

6 thoughts on “Vaniljpannacotta med smält rabarber

  1. Ojoj! Håller med om att pannacotta passar i alla lägen. De där rabarberna (typ) har jag gjort några gånger, låtit kallna och blandat med vispad grädde att ha på tårta. En hit! Ska absolut testa till Panna cotta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s