Sommarmiddag med bästa salladen

Igår kväll ställde jag till med en liten större middagsbjudning och det blev himla lyckat (if I may say so myself). De senaste veckorna (!) har vi haft sol och fint så jag passade på att bjuda på en somrig meny eftersom det kanske är en av få chanser vädret ger i år.

IMG_4189

Som fördrink drack vi drinken Hugo, en tysk cocktail som min bestie Emma introducerat mig för. Otroligt god och läskande med fläder och mynta.

IMG_4077

Vi var åtta stycken så jag gjorde det lätt för mig och skickade runt stora fat istället för att lägga upp på tallrikar. Förrätten är en beprövad klassiker i mitt kök, som ofta byter skepnad men alltid går hem. Det blev parmaknyten med soltorkadtomatkräm och ruccola. Otroligt enkelt att göra men fantastiskt gott! Allt som behövs till är gott bröd och smör.

IMG_4080

Varmrätten var karamelliserad fläskfilé i skivor med en kanongod allt-i-ett-sallad till (sparris, nypotatis, körsbärstomater och vattenkrasse med en honungssenapsvinägrett) samt en riktigt god parmesan- och citroncrème.

Som avslutning blev det en annan favorit från arkivet; dulce de leche-cheesecake som alltid får mycket lovord när den serveras.

Med ordentligt med vin, bra konversation och många skratt hade vi en förträfflig kväll. Vänner är livet – glöm inte det!

Hugo, 1 drink

1 del koncentrerad flädersaft

3 delar mousserande vin

1 del mineralvatten

färksk mynta

limeklyfta

is

Blanda.

Parmaknyten med soltorkadtomatkräm och ruccola, 4 portioner

200 g ruccola

12 skivor parmaskinka, serrano eller liknande

100-150 g Philadelphiaost

4-5 soltorkade tomater i olja, strimlade

god olivolja

crema di balsamico

basilikablad

Bred ut ruccolan på ett fat. Blanda hackad tomat med philadelphia. Smaka av med salt och peppar. Klicka en tesked oströra på varje skiva skinka och forma till ett knyte och placera sporadiskt på ruccolabädden. Ringla över olivolja och crema di balsamico. Strö över några basilika blad. Servera med bröd och smör. 

Potatissallad med sparris, 4 portioner

ca 800 g färskpotatis

8-10 sparrisstjälkar

150-200 g körsbärstomater

100 g vattenkrasse

2 tsk dijonsenap

2 tsk flytande honung

1/2 dl bra olivolja

1-2 tsk pressad citron

salt, svartpeppar

1 näve hackad gräslök

1 näve hackad persilja

Tvätta och dela potatisen i ganska stora bitar. Koka, häll av och låt svalna. Dela sparrisen i 2-3 cm långa bitar, koka i 2-3 minuter. Häll av och lägg i isvatten (eller mycket kallt vatten), låt rinna av. 

Halvera körbärstomaterna och lägg i en skål med potatis och sparris. Blanda i vattenkrassen. I en skål, blanda senap och honung, vispa i olivoljan, pressa i citron efter smak och salta och peppra. Dressa salladen och blanda väl. 

Hacka örterna och strö på salladen. Servera. 

Parmesan- och citroncrème, 4 portioner

3 dl creme fraiche (minst)

3 msk finriven parmesan

1/2 citron, rivet zest

salt, svartpeppar

Blanda alla ingredienser och servera. 

Annonser

13 thoughts on “Sommarmiddag med bästa salladen

  1. Men så gott allt låter. Jag har precis lagt in ett inlägg på bloggen med en potatissallad som innehåller lite av det du har i din sallad. Great minds think a like!

    Kram kram

  2. Ja visst är det så: att vänner är livet!

    Vilken härlig meny – fördrinken kommer jag med största sannolikhet testa snart! Fläder liksom!?

  3. Låter som lyckad kväll. Men vad mer behövs?!
    Middagen låter hur god som helst. Hugo måste jag testa. Ska det vara riktigt torrt vin?

    1. Jag hade torr prosecco, tror det är bäst om sötman kommer från flädersaften så det inte blir för sött, men prova dig fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s