En av mina värsta farhågor när jag bjuder hem folk, är liksom min mammas, att de skulle gå hem hungriga. I fredags fanns det dock absolut ingen risk för det, istället fick jag en massa trevliga rester att ta hand om. Ett angenämnt problem.
Men vi var faktiskt så mätta att jag fick tänka om gällande efterrätten. Egentligen hade jag tänkt bjuda på en härligt kladdig chokladfondant och hemmagjord vaniljglass, men det hade varit lite OTT så istället blev det limesockrade björnbär med redan nämnda glass.
För lite glass finns det ju alltid plats med hur mätt man än är, inte sant?!
Glassen är en omarbetad version av Annikas utmärkta muscovadoglass och den blev riktigt god den här varianten med. Satsa på fet mjölk och grädde till den här glassen. Eftersom jag bor i UK har jag tillgång till double cream, fetare (48%) och tjockare än vanlig vispgrädde och den är helt fantastisk just i glass.
Vaniljglass, ca 1 liter
Omarbetad efter Annikas recept.
4 dl vispgrädde (jag använde double cream)
2 dl standardmjölk
1 tsk vaniljessens
4 äggulor
1,5 dl strösocker
Vispa äggulorna och sockret pösigt. Värm under tiden grädden och mjölken med vaniljessensen. Häll den varma gräddmjölken över äggvispet under omrörning. Placera sedan bunken över vattenbad, och vispa flitigt medan smeten tjocknar. Låt smeten svalna i rumstemperatur, och förvara den därefter i kylskåp så att den blir riktigt kall; gärna över natten.
Kör glassmeten i glassmaskin. Kyl under tiden ned en lämplig form i frysen.
Fördela glassen i den iskalla formen. Frys i åtminstone 45 minuter innan glassen ska ätas.
Limesockrade björnbär, 4 portioner
300 g björnbär, sköljda
1/2 lime, skal och saft
1-2 msk strösocker
Blanda rivet limeskal och -saft med strösocker och blanda med bären. Servera genast.
4 reaktioner till “Vaniljglass med limesockrade björnbär”