Kantarelltoast, grillspett och somrig sallad

s8

Av årets första kantareller gjorde vi något av det godaste man kan göra med kantareller, en enkelt toast. Smörstekt bröd toppat med smörstekta kantareller med vitlök, persilja, salt och peppar är och förblir en av mina favoriträtter.

s13

Mamma bjöd på enkla men fantastiskt goda grillspett med kyckling, fläskfilé och bacon på, i ingefärsmarinad.

s7

Till hade vi en sallad som Kerstin bjöd på i våras och som både jag och mamma älskar. Receptet kommer från Lantliv och salladen innehåller ganska många ingredienser men de passar verkligen ihop. Och den goda dressingen tillsammans med den smulade ädelosten är pricken över i. Till behövs bara en enkel vitlökssås.

Efterrätten var enklaste möjliga med underbart god; vaniljglass med smultron och jordgubbar från trädgården. Åh, underbara svenska sommar!

s5

Grillspett med ingefärsmarinad, 4 portioner

Efter Lantlivs recept, April-numret 2013.

ca 600 g kött (vi hade en blandning av kycklingbitar, fläskfilé i bitar och bacon, trätt på spett)

1/2 dl soja

2 msk honung

1/2 tsk färsk riven ingefära

saft och finrivet skal av 1/2 lime

salt och peppar

Blanda alla ingredienserna så att honungen löses upp, pensla köttet och låt det dra minst en timme (helst i rumstemperatur). 

Sallad med nypotatis, päron och ädelost, 4 portioner

Anpassad efter Lantlivs recept, April-numret 2013.

1/2 dl dijonsenap

1/2 dl honung

2 msk vitvinsvinäger

1 dl olivolja

salt, svartpeppar

300 g kokt färskpotatis

10 cocktailstomater (eller 10 klyftor av större tomater)

100 g blandad sallad

60 g ädelost, smulad

1 dl valnötter

1/2 rödlök, i tunna skivor

2 päron

Vispa ihop senap, honung och vinäger, droppa i oljan och vispa under tiden. Smaka av med salt och peppar.

Tärna potatisen och dela cocktailtomaterna, skölj och riv salladen i bitar. Lägg upp sallad, potatis och tomater på ett fat, strö över ost, valnötter och rödlök. 

Kärna ur päronen och skär i klyftor. Grilla på medelvarm grill ca 1 minut på varje sida (går bra att steka på stekjärn också). Lägg päronen på salladen och ringla över dressing. 

7 reaktioner till “Kantarelltoast, grillspett och somrig sallad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s