Bläckfisk med örtsmör och glasört

IMG_4423

Helgen blev tyvärr inte som jag tänkt mig, eftersom förkylningen förvärrades. Men jag hade i alla fall ordentligt med mat hemma så den lilla energi jag hade i kroppen lades på matlagning. Något fick jag ju göra för att muntra upp mig. 

I lördags blev det denna löjligt enkla och somriga rätt med bläckfisk (som jag hade i frysen), glasört och ett enkelt, men otroligt gott, örtsmör.

Glasört  är kanske lite svårt att få tag på hemma, men det går att plocka längs med vissa stränder och det borde finns i välsorterade matbutiker i alla fall i landets större städer. Hoppas jag i alla fall. Här går det att köpa i de flesta matbutiker.

Bläckfisk med örtsmör och glasört, per portion

80 g glasört

120-150 g bläckfisk, antingen bara tuberna eller babysquid med tentakler och allt

salt, peppar

Örtsmör med lime:

50 g rumsvarmt saltat smör

3 msk hackade örter, jag använde mynta och persilja

1/2 tsk rivet limeskal

lite mald svartpeppar

Rör ihop örtsmöret och ställ åt sidan. Rensa bläckfisken och skiva tuberna i ringar. Stek hastigt i lite neutral olja på hög värme. Salta ytterst lite och peppra som vanligt. 

Koka eller ånga under tiden glasörten ca 2-3 minuter. Låt rinna av. Salt behövs ej;den är salt i sig självt. 

Servera med en limeklyfta och lite gott bröd att suga upp smöret med. 

2 reaktioner till “Bläckfisk med örtsmör och glasört

  1. Ser otroligt gott ut! Jag har inte testade de frysta bläckfiskarna som finns att köpa. Kanske borde det för det är sällan de har färsk bläckfisk.

    1. Jag brukar köpa i fiskdisken hemma, men den har nog varit fryst den med. Eller menar du mer förpackad djupfryst bläckfisk? Blir nog bra vilket som, den är ganska tålig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s