London, 32C i skuggan, hög luftfuktighet, måndag. Jobbat tills efter kl.19 och svettig tunnelbanefärd hem. Då blir man lite extra glad när man hittar ingredienser till en enkel men ack så god sommarmåltid i kylen. Det tar inte lång tid att röra ihop tzatsiki, steka tunt skivad squash med lite chili, salt och peppar samt steka halloumi och rosta ett pitabröd men utdelningen är stor enorm. Man kan drömma sig bort till medelhavet (klimatet passar ju dessutom in för en gångs skull) och bara njuta.
Sommarmat när den är som bäst!
Stekt squash med chili, 1-2 portioner
1 mellanstor fast squash
1 msk olivolja till stekning
1 tsk aleppopeppar eller chiliflakes
salt, svartpeppar
Tvätta squashen och skiva så tunt du kan. Hetta upp oljan i en stekpanna (gärna non-stick) på låg-mellan-värme. Lägg i squashen och stek långsamt utan att skivorna tar färg men mjuknar, ca 10 minuter. Strö över chilin och stek någon minut till. Smaka av med salt och peppar
Tzatsiki, 2-3 portioner
3 dl tjock grekisk yoghurt
5-6 cm gurka
1 stor vitlöksklyfta
1 msk extra virgin olivolja
salt, svartpeppar
Riv gurkan och krama ur så mycket vatten du kan. Lägg den urkramade gurkan i en bunke och blanda i yoghurt. Pressa i vitlök och blanda i olivolja, salt och peppar. Låt dra 20 minuter innan servering.
Skiva halloumin och stek på hög värme i lite olja tills gylllenbrun på båda sidor. Servera med rostat pitabröd.
Sån där lite knaperstekt halloumi – UNDERBART!
Ja, den måste vara knaperstekt! Mums 🙂
Så roligt när jag ser det du gjort här. Detta är (förutom squash) min dotters absoluta favoritmat. Misstänker att hon kunnat leva på bara detta året runt!
Men så roligt, din dotter har bra smak. 😉
Så gott!! Skulle jag gärna bli serverad till kvällsmat. Inte lika varmt här men tillräckligt! Vilken sommar vi har!!
Så skönt med en fin sommar, det är vi sannerligen värda!
TAGET till kvällsmat! :=) Hoppas allt är fint med dig Hanna, kom till Sverige snart! :=) KRAM!
Det ska jag, om lite mer än en vecka!!! Wiiie! Kram
Verkligen lycka på en tallrik. Låter jättegott att steka squashen med lite chili! Häftigt med tropisk värme i London. Du passar väl på att njuta ordentligt även om det är svettigt 🙂
Kram!
Klart jag njuter!! Älskar värmen trots tunnelbanan. 🙂
Kan verkligen rekommendera squashen, hur enkelt som helst men gott och fräscht! Kram