Grillad spatchcock-kyckling med citron, honung och örter

IMG_4513

Jag har länge velat testa att grilla en kyckling hel på spatchcock-vis som ungefär halverar tillagningstiden eftersom man fläker upp kycklingen och därmed får ett plattare köttstycke att grilla.

Denna marinerades med citronskal, rapsolja, honung, rosmarin och timjan och grillades mestadels under lock. Resultatet blev härligt mört kött som vi åt med god aptit tillsammans med grillade majskolvar och en potatissallad med tomater, haricot verts och dijonvinägrett.

IMG_4518

IMG_4521 IMG_4525

Grillad spatchcock-kyckling med citron, honung och örter, 4 portioner

1 stor kyckling

50 ml rapsolja

2 tsk honung

skal av 1 citron (strimlor funkar bra, behöver inte finrivas)

10 stjälkar rosmarin och timjan

salt, svartpeppar

Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål. Skär bort ryggbenet och fläk upp kycklingen. Salta och peppra. Lägg i en plastpåse och massera in marinaden. Salta och peppra. Låt den ligga till sig ca 1h i rumstemperatur eller upp till 24h i kyl, men tag ut den i rumsvärme 1h innan tillagning. 

Grilla runt om på hög värme utan lock, ca 5 minuter på varje sida tills gyllenbrun. Lägg på lock och grilla på ca 150C 30 minuter till (eller tills klar köttsaft vid lårleden) . Låt vila 5-10 minuter innan tranchering. Dutta gärna på lite smör under tiden köttet vilar. Skär upp och servera. 

6 reaktioner till “Grillad spatchcock-kyckling med citron, honung och örter

  1. Så gott! Vi har experimenterat lite mer med olika varianter av kyckling på grillen i sommar, men inte på detta vis. Jag måste hålla liv i grillsäsongen så kanske det inte känns lika mycket att sommaren håller på att ta slut.

    1. Så lustigt det där när sommaren slutar. Pga de olika terminsstarterna så känns det som sommar här och snart höst i Sverige. Tycker absolut att du kan hålla liv i sommaren lite till och grilla. Detta blev kanongott och var snabbt och lätt.

  2. Jag har inte heller provat det men sett det göras här och var, speciellt i matprogram. Några grillningar till ska man väl hinna med i sommar. Jag får lägga den här kycklingen till listan 🙂

    Kram!

  3. Aldrig testat att platta till kyckling sådär, men den godaste grillade kyckling jag någonsin ätit var tillagad just på detta vis. I Florens, av alla ställen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s