Det var tack vare Annika som fick jag upp ögonen för amerikanska matmagasinet Bon Appetit som jag numera läser snudd på religiöst på min iPad. Senaste numret är fenomenalt bra och jag vill i princip prova att laga och äta/dricka precis allting. Och jag visste precis i vilken ände jag ville börja dessutom; med denna fantastiska auberginerätt.
Jag fullkomligen älskar aubergine, vilket inte har gått i arv från mina föräldrar, så det är en helt egenodlat passion. (I arkivet hittar ni flera bra auberginerecept förresten!). Rätten här påminner om Parmigiana di Melanzane men är faktiskt ännu godare eftersom auberginen är i halvor och därför känns fastare och köttigare och inte så mjuk och sladdrig som aubergine kan bli. Toppad med tomatsås, buffelmozzarella, krispiga brödsmulor och riven parmesan är detta verkligen en fröjd för gommen. Och ögat.
Bakade auberginehalvor med tomatsås, mozzarella och parmesan, 4 portioner
Översatt från och anpassat efter Bon Appetits recept.
olivolja
4 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 burk (400 g) krossade (eller hela) tomater
2 medelstora auberginer
4 kvistar oregano (jag använde torkad)
1 1/2 dl brödsmulor
250 g buffelmozzarella
ca 40 g riven parmesan
Värm ugnen till 200 C. Dela auberginerna på hälften (längs med) och skala bort det mesta av skalet men spara en kant runt om vid snittytan, ca 1 cm bred (så den behåller formen lättare när den mjuknar).
Ringla olja i en braspanna eller liknande ugnsfast form med kanter, lägg auberginehalvorna med snittytan nedåt, ringla över mer olja. Lägg i tre vitlöksklyftor (skalade men hela) samt oreganon. Salta och peppra och täck med folie. Baka tills mjuka, ca 40-45 minuter.
Gör under tiden tomatsåsen: i en nonstick kastrull, stek en pressad vitlöksklyfta på medelvärme en minut. Blanda i tomatpurén följt av de krossade tomaterna och en skvätt vatten. Låt såsen koka på medelvärme ca 15-20 minuter tills den tjocknat. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.
När auberginerna är mjuka, ta bort foliet och lägg dem i en ren ugnfast form (helst en du vill servera dem ur) eller bara vänd dem om (snittytan uppåt i detta steg) i samma ugnsfasta form som de just rostats i.
Blanda brödsmulorna med lite olivolja.
Täck auberginehalvorna med en matsked tomatsås, följt av bitar av mozzarella, strö över de oljiga brödsmulorna och toppa med riven parmesan. Ställ in i ugnen i ytterligare 25-30 minuter till osten är bubblig och brödsmulorna krispiga. Servera genast, gärna med en grön sallad och gott bröd.
Detta är en av mina favoriträtter (och favorittidning!) Roligt att du hittat det och gillar det 🙂
Verkligen! Jag är hooked både på receptet och tidningen! 🙂
Så ljuvligt gott!
Ja, verkligen!
Allt som påminner om melanzane funkar för mig 🙂 Supergott! Och tack för tips på fler källor till inspiration.
Kram!
Bon Appetit är grymt bra!
Kram
Åh, det här är right up my alley! :=) Kram!
Kan tänka det 🙂 Kram
Aubergine, tomat och ost kan aldrig bli fel. Ser supergott ut!
Nej, precis! 🙂
Åhå, fy fasen så gott!
Auberginen blir så mycket godare ugnsbakad tycker jag.
Håller helt med!! 🙂
Både recepttips och tidningstips tar vi tacksamt emot. Håkan är ingen fantast av aubergine heller, men det kan hända att detta skulle kunna vara omvändningen vi väntat på! Det bådar ju gott i alla fall om vi ser till ingredienserna…
Kramar
Hoppas, hoppas! I detta recept är auberginen lite köttigare och fastare så det kanske kan passa herrn.
Kram