En typiskt brittisk dessert: lemon posset

IMG_5857

Lemon posset är en lika urbrittisk sommardessert som summer pudding, men konstigt nog har jag inte tagit mig för att prova den förrän nu. Och det var lite dumt, för detta är en särledes god och enkel efterrätt. Tänk er en pannacotta, fast utan gelatin, där syran i citronsaften samverkar med fettlipiderna i grädden och gör att gräddblandningen tjocknar naturligt.

Konsistensen blir därför en annan (bättre) än pannacotta och smaken är otroligt god. Jag använde mig av Tom Kerridges recept som redan är fulländat.

IMG_5865

 

Lemon posset, 6 portioner

Översatt från Tom Kerridges recept.

425ml vispgrädde

125 g strösocker

2 citroner, endast saften

Koka upp grädde och socker i en kastrull. Sänk värmen och låt blandningen sjuda i 1-2 minuter. Tillsätt citronsaften och blanda väl. Ta från plattan och häll blandningen genom en finmaskig sil. Låt svalna i fem minuter.

Skumma bort bubblorna på toppen och häll upp i sex skålar/glas etc. Låt stelna i kyl i minst två timmar. 

17 thoughts on “En typiskt brittisk dessert: lemon posset

  1. Sweet mother of holy Jesus, vad gott det här låter! Kan ibland tycka att pannacotta blir lite för geleigt, så det här borde passa mig perfekt. KRAM!

  2. Tack för receptet, har ätit det på restaurang en gång här hemma i Sverige, men stället finns inte längre kvar. Ska absolut testa detta!

  3. Mums! Jag höll själv på att blogga om en favoritrestaurang i Cornwall och deras lemon posset häromkvällen men så blev det annat istället för jag tyckte det blev för somrigt så här i november men det är ju faktiskt aldrig fel. En klar favorit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s