Chokladfudgetårta

octcake4

Den här saftiga och lättspacklade tårtan (bottnarna är nästan smulfria) bakade jag till kontoret för att fira oktober månads födelsedagsgrisar.

octcake

Jag bjöd också på en helt vanlig vaniljcheesecake (dock med muscovadon utbytt mot strösocker) som inte är för söt och mammas havreflarn som alltid har strykande åtgång.

octcake3

Receptet på chokladtårtan hittade jag på amerikanska favoritbloggen Smitten Kitchen och kommer att göras många gånger framöver. Själva kakan är mjuk och saftig (och ganska smulfri) och dessutom inte för söt. Fudgefrostingen är ganska söt men passar bra till. En ny favorit!

octcake2

Chokladfudgetårta, 12 portioner

Översatt från och anpassat efter Smitten Kitchens recept.

230 g mjukt smör

380 g mörkt brunt socker (mjukt)

135 g strösocker

4 ägg

475 ml filmjölk 

2 tsk vaniljextrakt eller -pulver

345 g vetemjöl

115 g kakao

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

3/4 tsk salt

Fudgefrosting:

55 g mörk choklad, smält och avsvalnad

3 1/2 dl florsocker

115 g mjukt smör

2 msk kaffegrädde eller standardmjölk

1 tsk vaniljextrakt eller -pulver 

Värm ugen till 160C. Smöra två runda eller avlånga formar och klä med bakplåtspapper i botten. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget  och vispa mellan varje. Blanda sedan i vanilj och filmjölk. 

Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt i en separat skål och tillsätt till smeten lite i taget under omrörning. Blanda väl men inte för länge. 

Fördela smeten mellan forma och grädda i 30-40 minuter tills de inte längre är kladdiga i mitten, testa med provsticka. 

Ta ur ugnen och låt svalna i sina formar. Ta sedan dem ur formen och dra av bakplåtspappret. Låt svalna helt innan du spacklar dem med frostingen. 

Blanda frostingen enligt följande: vispa smöret fluffigt med elvisp, blanda i florsockret och den smälta chokladen, sedan grädde/mjölk och vanilj. Vispa till väl blandat. 

Lägg ena bottnen på ett tårtfat, upp och ner, och bred ut hälften av frostingen ovanpå. Lägg nästa botten ovanpå, också upp och ned) och bred på resterande frostingen. Dekorera och servera. 

5 thoughts on “Chokladfudgetårta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s