Skurna pepparkakor med mandel

IMG_5922Jag tycker om traditioner och just till jul gör förberedelserna inför högtiden att jag liksom är mentalt redo för julfirandet när det väl är dags. Utan förberedelser hade jag helt blivit tagen på sängen och inte riktigt känt mig mentalt förberedd på julen och det är en liten jobbig känsla. Därför ser jag till att laga julig mat och baka lite juligt, samt skriva julkort och köpa julklappar i tid.

Det underlättar också att vara i god tid med sådant så att maten och kakorna hinner bli uppätna i tid och att ha julklapparna redo tidigt gör det lättare att få ihop packningen inför resan hem till Sverige.

Liksom mamma bakade jag i år skurna pepparkakor inför första advent, sen är det dags för de riktiga innan Lucia ungefär. Receptet på dessa fick mamma för många år sedan av en patient och de brukade baka dem tillsammans på arbetsterapin innan jul.

Skurna pepparkakor, ca 80 st

250 g smör

2 1/2 dl socker

1 dl ljus sirap

75 g rostade mandelspån

1/2 msk malda nejlikor

1 msk mald kanel

1/2 msk bikarbonat

2 msk vatten

500 g vetemjöl

Smör, socker och sirap upphettas. Tillsätt mandel och kryddor. Blanda bikarbonat med vatten och blanda i smeten. Häll sist i mjölet och arbeta raskt ihop degen (med en trägaffel). Forma degen till två rullar, rulla in i plastfolie och låt vila i kyl över natten.

Skär rullarna i ca 1 mm tjocka skivor. Grädda i 150C i 10 minuter. Låt svalna och förvara sedan i lufttät burk. 

Annons

6 reaktioner till “Skurna pepparkakor med mandel

    1. Jag tycker inte om alla varianter, men de jag brukar baka av vanliga peppisar är faktiskt riktigt goda. Inte lika skarpa i smaken som Annas pepparkakor t ex. Men som småkaka betraktat finns det roligare varianter, men jag gillar de faktum att de passar så bra till Stilton!!

  1. Jag är lite tvärtom och gillar inte traditioner fullt så mycket. Inte så att jag vill att allt ska vara helt annorlunda varje år, men jag tycker det blir trist om nästan allt är precis som det alltid varit. Det blev så efter att många runt oss delat på sig och då går det inte hålla på alla traditioner plötsligt.
    Skurna pepparkakor med mandel i älskar jag däremot och mer än gärna med Stilton.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s