Mitt i allt i december hann jag ställa till med ett litet glöggkalas en söndagseftermiddag. Jag bjöd på lite av varje som jag tyckte passade bra till glöggen. Lite matigt och lite sött och i dryckesväg bjöd jag på både mulled cider och hemmagjord glögg.
Det blev lussekatter och bullar med pärlsocker av samma deg.
Istället för julskinka griljerade jag en fläskfilé som jag skar i skivor och serverade med en julig slaw på rotselleri, morot och äpple.
Mini-Janssons i aluminiumformar gör alltid succé.
Hembakade pepparkakor och Stilton.
Bästa mandelmusslorna med lättvispad grädde och jordgubbssylt.
Fläskfilèn i skivor med den goda slawn blev en riktig hit. Jag tycker alltid att det behövs lite matigt plock för att balansera upp allt det söta och de matiga tilltuggen brukar bli riktigt poppis. Min kompis Emily formligen älskade fläskfilèn med slaw, och det är ju roligt, trots att det är så enkelt att göra.
De flesta recept hittar ni länkar till här ovan i texten, de är gamla klassiker jag aldrig kommer att tröttna på, men receptet på griljerad fläskfilé och slaw kommer nedan.
Senapsgriljerad fläskfilé
1 fläskfilé, ca 400 g
smör och olja till stekning
salt, svartpeppar
50 ml Coleman’s senap
1 äggula
1 msk strösocker
1 msk ströbröd
Putsa fläskfilén och bryn runt om i smör och olja. Salta och peppra. Stek klart i ugnen på 180C, ca 15-20 minuter, tills köttet är nästan färdigstekt.
Blanda senap, äggula, socker och ströbröd i en skål och bred på fläskfilén. Ställ in i ugnen igen, nu på 200C i ca 5 minuter tills griljeringen fått färg. Låt vila. Skiva upp innan servering och servera med en klick slaw.
Slaw med äpple
1/2 rotselleri
2 stora morötter
2 syrliga äpplen
3-4 msk Hellman’s majonnäs eller hemmagjord
1/2 citron, saften
salt, vitpeppar
Skala och riv rotfrukter och äpplen. Blanda majonnäs och citronsaft i en skål. Tillsätt rivet lite i taget och blanda ordentligt. Majonnäsen ska bara precis binda ihop allt. Smaka av med salt och peppar. Klicka slaw på fläskfilébitarna och servera.
Åh vad jag blev sugen på jul igen nu 😦 Fasen!
Oops, var inte meningen! 🙂
Det är ju helt enkelt genialt med jansson i engångsformar – tack för tipset. Jag har nu samlat ansjovisburkar rätt länge, för någon annan bloggare tipsade om dessa som portionsformar, men jag tror att risken för överpysning är rätt stor. Aluminiumformar är nog bättre. Kan ju i o f s
testa båda varianterna.
(Min svenska blogg: http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/)
*niger och tackar*
Såg också ansjovisburkarna vilket var både snyggt och praktiskt men lättare att dra fram en ask med aluminiumformar. 🙂 Ska kika in på din blogg – tack för titten!
Vad smart med fläskfilé istället för julskinka! Det måste jag testa, jag som hör till den skaran som inte gillar julskinka. Kram!
Haha, den skaran sällar jag också mig till. Du kan ju t o m rimma den och ha dig, men det struntade jag i! Kram
Glöggkalas är underbara! Det behövs oftast något matigt också med tanke på sötman i glöggen. Lät gott med fläskfilén! 🙂