Klassisk moules marinières

IMG_6290Gillar ni musslor?! Vissa av mina vänner (och t o m min mamma) är lite skeptiska, men om man trugar lite så brukar det gå bra. På en sommarfest bjöd jag på aioligratinerade musslor som tilltugg och det tog lite tid innan gästerna vågade sig på dem men sen gick de minsann åt.

Här i England tycks alla gilla musslor och min amerikanska vän Laura kan aldrig få nog av skaldjur så att bjuda henne på moules marinières är ett säkert kort.

I söndags gjorde jag precis det, vi njöt av den klassiska musselrätten med vitt vin och grädde, ett glas vin och gott bröd medan terassdörren stod på vid gavel och solen strålade in. Till efterrätt blev det citronkladdkaka och vaniljglass, riktigt gott det med.

Lite om musslor: Det går bra att köpa musslorna någon eller några dagar innan tillagning. Skär upp nätet, lägg dem i en skål och täck med en fuktig handduk och ställ i kylen. Innan tillagning så rensa bort de musslor som är öppna (och inte stänger  eller har trasigt skal. Dra bort skägget på musslorna och skölj dem ordentligt i ett durkslag. 

Efter tillagning behöver du inte slänga de musslor som inte öppnat sig, de är friska. Det viktiga är att slänga de musslor som har öppnat sig innan tillagning, de är dåliga. 

Moules Marinières, 2 portioner

Anpassat efter Raymond Blancs recept.

750 g – 1 kg blåmusslor

1 dl vitt vin

1 msk smör

1/2 lök, finhackad

2 lagerblad

4 kvistar timjan

2 msk vispgrädde

2 msk hackad persilja

Tvätta musslorna och dra bort skäggen. Släng de musslor som är öppna. 

Koka vinet i ca 30s i en liten kastrull för att bli av med alkoholen. Smält smöret i en stor kastrull på hög värme och lägg i lök, lagerblad och timjan. Rör om i 10s, häll i vinet och koka upp. Lägg i musslorna, lägg på lock och koka i 2-3 minuter eller tills musslorna öppnat sig. 

Häll i grädde och persilja och rör om ordentligt. Salta mycket sparsamt eller inte alls (musslorna är salta i sig). Servera genast med gott bröd till. 

 

8 thoughts on “Klassisk moules marinières

  1. Oh yes vi älskar musslor på alla sött och vis! Det där med att man inte behöver kasta de som inte har öppnat sej har vi läst någon stans, med aldrig vågat prova. Men nästa gång, då testar vi minsann!
    Hoppas du får en härlig helg,
    kramar.

    1. Prova! Nu senast öppnade sig alla, men har testat innan och det gick hur bra som helst!🙂 Ha en finfin helg! Kramar

  2. Yes, bland det godaste man kan äta. Undrar om musslor kanske nästan är lite för billiga? Folk fattar liksom inte hur lyxiga de är. Jag måste rusa iväg och köpa ett nät omedelbums!

    1. Det kanske är det som är ‘felet’, de är för billiga för att vara lyxiga?! Eller så vet inte gemene man hur man tillagar musslor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s