När jag kommit hem från Palma kliade det i fingrarna på mig att laga mat med fino-sherryn jag släpat med mig i resväskan. Det första som dök upp i huvudet var musslor, så det blev det.
Tillsammans med schallottenlök, saffran och grädde blev det en riktigt god middag! Jag älskar musslor och äter dem ganska ofta med olika smaksättningar. Det enda man behöver tänka på är att dra av skäggen och skölja musslorna innan tillagning, samt att slänga de musslor som inte stänger sig när man knackar på skalet. Att äta musslor som inte öppnat sig efter tillagning däremot går utmärkt; dem är det inget fel på.
Musslor med sherry, grädde och saffran, 2 mindre portioner
500 g blåmusslor
en klick saltat smör
1 schallottenlök, hackad
75 ml torr sherry
1 paket saffran
2 dl vispgrädde
hackad persilja
en aning salt och vitpeppar
Till servering:
gott bröd att doppa i såsen
Skölj musslorna några gånger i durkslag så att all sand sköljs bort. Dra bort skäggen på musslorna. Smält smöret i en rymlig kastrull eller gryta. Stek löken utan att ta färg i några minuter. Häll i sherryn och låt alkoholen koka bort. Häll i grädde och saffran och blanda. Häll i lite vitpeppar. Lägg i musslorna och koka under lock i några minuter tills musslorna öppnat sig. Rör om, smaka av spadet och salta lite om det behövs. Strö över hackad persilja och servera med gott bröd.
Saffran i såsen säger du, det låter onekligen väldigt gott och precis i vår smak. Sherry har vi hemma som Ankis morbror har gjort, så testa detta ska vi absolut.
Kramar på dej
Helt osökt blev jag vansinnigt sugen på musslor!
Musslor är FAN BÄST! (Ursäkta både språk och versaler, men det är ju verkligen så!)