Musslor med sherry, grädde och saffran

IMG_7038

När jag kommit hem från Palma kliade det i fingrarna på mig att laga mat med fino-sherryn jag släpat med mig i resväskan. Det första som dök upp i huvudet var musslor, så det blev det.

Tillsammans med schallottenlök, saffran och grädde blev det en riktigt god middag! Jag älskar musslor och äter dem ganska ofta med olika smaksättningar. Det enda man behöver tänka på är att dra av skäggen och skölja musslorna innan tillagning, samt att slänga de musslor som inte stänger sig när man knackar på skalet. Att äta musslor som inte öppnat sig efter tillagning däremot går utmärkt; dem är det inget fel på.

IMG_7055

Musslor med sherry, grädde och saffran, 2 mindre portioner

500 g blåmusslor

en klick saltat smör

1 schallottenlök, hackad

75 ml torr sherry

1 paket saffran

2 dl vispgrädde

hackad persilja

en aning salt och vitpeppar

Till servering:

gott bröd att doppa i såsen

Skölj musslorna några gånger i durkslag så att all sand sköljs bort. Dra bort skäggen på musslorna. Smält smöret i en rymlig kastrull eller gryta. Stek löken utan att ta färg i några minuter. Häll i sherryn och låt alkoholen koka bort. Häll i grädde och saffran och blanda. Häll i lite vitpeppar. Lägg i musslorna och koka under lock i några minuter tills musslorna öppnat sig. Rör om, smaka av spadet och salta lite om det behövs. Strö över hackad persilja och servera med gott bröd. 

 

Annons

4 reaktioner till “Musslor med sherry, grädde och saffran

  1. Saffran i såsen säger du, det låter onekligen väldigt gott och precis i vår smak. Sherry har vi hemma som Ankis morbror har gjort, så testa detta ska vi absolut.
    Kramar på dej

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s