Mitt ibland mitt bland sugarpaste (dock inte på min blogg, har nog inte tålamod för det), cronuts och annat nytt vill jag slå ett slag för en gammal klassiker; toscakakan.
Receptet från Sju Sorters Kakor håller än och denna goda kaka gör alltid succé, oavsett tillfälle! Nu senast bakade jag den till jobbet och den försvann i ett nafs.
Toscakaka, 8-10 portioner
Kaka:
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk eller grädde
Glasyr:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g hackad mandel
Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver, smör och vätskan. Grädda i nedre delen av ugnen, 10-15 minuter i 175 grader.
Gör under tiden glasyren. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och rör försiktigt tills allt blandat sig och tjocknat. Bred på kakan och flytta upp den till mitten av ugnen. Baka i ytterligare 15 minuter eller tills den är gyllenbrun och knäckig på ytan.
Jag får (socker)rysningar av blotta namnet sugar paste, jag tycker faktiskt det är vedervärdigt, men jag tar gärna en bit klassisk tosca!
Sista helgen i augusti kommer jag till din stad, kanske att vi hinner få ihop en snabbdejt mellan shoppandet och karnivalandet?
FAVORITKAKAN nummer ett! :=)