Klassisk toscakaka

IMG_8024

 

Mitt ibland mitt bland sugarpaste (dock inte på min blogg, har nog inte tålamod för det), cronuts och annat nytt vill jag slå ett slag för en gammal klassiker; toscakakan.

Receptet från Sju Sorters Kakor håller än och denna goda kaka gör alltid succé, oavsett tillfälle! Nu senast bakade jag den till jobbet och den försvann i ett nafs.

Toscakaka, 8-10 portioner

Kaka:

100 g smör

2 ägg

1 1/2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl mjölk eller grädde

Glasyr:

100 g smör

1 dl socker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

100 g hackad mandel

Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver, smör och vätskan. Grädda i nedre delen av ugnen, 10-15 minuter i 175 grader.

Gör under tiden glasyren. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och rör försiktigt tills allt blandat sig och tjocknat. Bred på kakan och flytta upp den till mitten av ugnen. Baka i  ytterligare 15 minuter eller tills den är gyllenbrun och knäckig på ytan.

2 thoughts on “Klassisk toscakaka

  1. Jag får (socker)rysningar av blotta namnet sugar paste, jag tycker faktiskt det är vedervärdigt, men jag tar gärna en bit klassisk tosca!

    Sista helgen i augusti kommer jag till din stad, kanske att vi hinner få ihop en snabbdejt mellan shoppandet och karnivalandet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s