När jag lagade mat till ett helt kompani (nåja, 17 personer) började jag med tre snittar som skickades runt. Dels klassikern laxrulle med pepparrot, dock med färsk pepparrot istället för riven på tub (det är bara att smaka sig fram), dels smördegsstänger med ädelost, valnötter och honung och så min version av bruschetta.
När det gäller bruschetta (och pan con tomato också för den delen) tycker jag verkligen inte om när brödet blir för blött, så därför ser jag till att brödet är riktigt krispigt under bruschettatoppingen. Inte heller tillagar jag bruschettatoppingen för jag tycker kombinationen färska söta tomater, basilika, vitlök, lite olja och flingsalt är oslagbar.
Hannas bruschetta, 6-8 personer som snittar/förrätt
1 baguette
olivolja
1 vitlöksklyfta
4-5 kvisttomater (bättre tomater ger godare bruschetta)
1 näve färsk basilika
flingsalt, svartpeppar
Skiva baguetten i tunna skivor lite snyggt på snedden. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja. Dela vitlöksklyftan på mitten och gnid ena halvan med snittytan nedåt över alla brödbitarna; det ger en subtil vitlökssmak. Rosta brödskivorna i 200C tills gyllenbruna, ca 10 minuter beroende på ugn.
Hacka under tiden tomaterna och lägg i en sil som vilar på en bunke. När alla vätska runnit av lägg tomathacket i en skål. Pressa ner andra halvan av vitlöksklyftan, hacka basilikan och lägg i. Rör om, ringla i lite olja och tillsätt lite svartpeppar och smaka av med flingsalt. Rör om och toppa bröden med hacket när det svalnat. Servera meddetsamma och njut!
Imponerande att laga mat till 17 pers! Vet jag inte om jag hade fixat.
Bruschetta kan ju vara så fantastiskt gott – och det lär din vara.