Vid två fillfällen bjöd vi på pinxtos (eller pinchos) i sommarstugan. Jag älskar att bjuda på crostini och bruschetta med olika toppings. Enda skillnaden mellan de varianterna och pinxtos är att det ska vara mjukt bröd (men vi rostade det faktiskt) och tandpetaren i mitten. I Spanien kan man göra pinxtos av precis vad som helst, men de vanligaste är med krabba och majonnäs, räkor och majonnäs, miniålar, morcilla m.m.
De vi bjöd på var enkla; tomat, basilika och buffelmozzarella med några stänk olivolja ovan…
…kallrökt skinka med grillad paprika i olja…
…och en med kräftröra med dill och rosépeppar som var jättegod. Vid andra tillfället varierade vi oss med Öjebytoast – mums!
Kräftröra med dill och rosépeppar, ca 8 pinxtos
1 burk kräftstjärtar, avrunna
1 dl creme fraiche
2 msk Hellman’s majonnäs
1 tsk mortlade rosépepparkorn
hackad dill
salt, vitpeppar
citron och dill till dekorering
Blanda creme fraiche och majonnäs i en skål. Hacka kräftstjärtarna och blanda i. Blanda i rosépeppar och dill. Smaka av med salt och peppar. Klicka på rostade baguetteskivor, dekorera med citron och dill och servera genast.