Fläder-crème brûlée med biscotti

2014-09-21 20.24.25

Efterrätten på kräftskivan var en av mina favoritefterrätter; hemmagjord crème brûlée, just denna smaksatt med hemmagjord flädersaft och serverat med knapriga biscotti. Det var en perfekt avslutning (tillsammans med choklad och lite svenskt lösgodis) på kvällen, särskilt med iskall hemmagjord limoncello till.

IMG_8771

Fläder crème brûlée, 4 portioner

3 dl vispgrädde

1 1/2 dl koncentrerad flädersaft

1/2 dl strösocker

6 äggulor

strösocker 

Koka upp grädde, saft och socker. Låt svalna. Vispa gulorna lätt och vispa ned lite av gräddblandningen i gulorna, tillsätt sedan resten försiktigt. Fördela i portionsformar och grädda i 100C (varmluft) ugn tills de stannat, ca 35-40 minuter. Låt kallna helt och ställ i kyl. Strö över strösocker och bränn av med gasolbrännare precis innan servering. Dekorera med en jordgubbe, servera med biscotti.

Biscotti, ca 20 st

Översatt från och anpassat efter Delias recept.

110 g vetemjöl

3/4 tsp bakpulver

en nypa salt

25 g mald mandel

50 g hela mandlar (med skal)

75 g råsocker strö

1 ägg, uppvispat

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Häll i hel och mald mandel och socker. Blanda ordentlitgt och häll i ägget. Blanda samman med en träslev/använd händerna till en deg. Placera degen på mjölad yta och rulla till en ca 28 cm lång rulle. Lägg rullen på en bakplåtspappersklädd plåt och baka i mitten av ugnen i 30 minuter på 170C. Låt svalna helt. 

Sänk värmen till 150C. Skär med en tandad kniv biscottin i ca 1 cm breda skivor lite på snedden. Lägg tillbaka dem på plåten och baka i ytterligare 30 minuter tills gyllenbruna och knapriga. Låt svalna och förvara i tätslutande burk. 

6 thoughts on “Fläder-crème brûlée med biscotti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s