Ibland, särskilt när vädret inte kan bestämma sig för om det är indiansommar eller höst, kan jag bli sugen på något fräscht med rena smaker men ändå inte en sallad. Då är dessa små färsknytena med gurka, salladslök och asitiska smaker perfekta.
Detta är inget recept man behöver följa till punkt och pricka, det viktigaste är att man smakar av färsen och är nöjd med balansen av sött, syrligt och salt.
Jag gjorde dessa med kalkonfärs eftersom det finns i varenda butik i England, i Sverige hade jag valt kycklingfärs av samma anledning. Själva färsen smakar inte så mycket i denna rätt men fågel känns fräscht, även om fläskfärs fungerar lika bra.
Resterna gjorde jag lite matigare genom att lägga salladen och färsblandningen i ett tortillabröd tillsammans med dressingen. Precis lika gott det med!
Färsknyten i salladsblad med asiatiska smaker, 4 portioner
500 g kalkon- eller kycklingfärs
olja till stekning
salt, vitpeppar
1 lime, saften
1 1/2 tsk fisksås
1 nypa socker
1/2 röd chili, finhackad
3 salladslök, hackade
1/2 gurka, skalad och tärnad
en handfull koriander, hackad
2-3 little gem-salladshuvud
Stek färsen i olja, salt och peppra. Blanda limesaft, fisksås och socker in en skål och rör tills sockret är upplöst. Blanda färsen med salladslök, chili och gurka och häll i limeblandningen. Justera smakerna om så behövs. Blanda i hackad koriander och fyll salladsblad med färsblandningen. Rulla till wraps och doppa i såsen nedan.
Sweet chili dip, 4 portioner
3 dl creme fraiche
1-2 msk sweet chili sås
en nypa salt
Blanda creme fraiche och sweet chili efter smak. Smaka av med salt.
Älskar den här idén! Ska försöka mig på att göra någon vegvariant tror jag :=) Hoppas du får en fin helg kompis! Kram!
Jodå, det är knyten helt i vår smak det! Och såsen… den såsen har vi en väldigt nostalgisk relation till:)
Kram på dej!
Jag kan bara hålla med de andra! GOTT!