Både till adentsminglet och till julavslutningen med bokklubben bjöd jag på dessa utomordentligt goda crostini med tryfflad svamp.
På bilden ovan använde jag en blandning av trattkantareller och kastanjechampinjoner och lät lite grädde koka in medan jag på bilden nedan gjorde en vegansk version utan grädde och eftersom jag gjorde en större laddning höll jag mig till bara kastanjechampinjoner eftersom de är betydligt billigare. Använd vilken svamp du vill, detta passar till alla sorter.
Nedan kommer det veganska receptet, vill ni hälla i en skvätt grädde så gör det, men det behövs inte.
Crostini med tryfflad svamp (veganska), ganska många
1 lång baguette
mild olivolja
400 g blandad svamp (t ex kastanjechampinjoner och trattkantareller )
olja att steka i
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk svamp- och tryffelpasta (tex denna)
salt, svartpeppar
hackad persilja till servering
Skiva baguetten, lägg skivorna på en plåt och ringla över olja. Rosta i 180C ugn tills gyllenbruna och knapriga, ca 10 minuter. Låt svalna.
Skiva svampen. Stek gyllenbrun i oljan (i omgångar om det behövs). Tillsätt vitlöken och stek lite till. Blanda i tryffelkrämen, smaka av med salt och peppar. Fördela mellan crostinin och toppa med hackad persilja.