I julas blev det mycket Toast Skagen hemma i Skåne, eftersom det är så urbota gott. Och båda gångerna jag bjöd på det lyxade jag till det med hemmagjord majonnäs och smörstekt bröd. Mums!
En kväll varierade vi oss lite och bjöd på två toasts; en med Skagen och en med hemgravad lax och färskost med paprikapulver. Mycket gott!
Allt matlagning i julas var verkligen jätterolig, särskilt eftersom jag och mamma mestadels hjälptes åt så det var både effektivt, roligt och tog mindre tid än om man skulle gjort att själv, som vi ju annars båda är vana vid.
Toast Skagen, 4 portioner
4 skivor franskbröd
smör till stekning
4 salladsblad
750g 70/90 räkor med skal
1 sats hemmgjord majonnäs (minus chipotlepastan)
1 msk hackad dill
salt, vitpeppar
citron, dill och stenbitsrom till dekoration
Tryck ut en cirkel ur varje brödskiva med ett glas eller kakmått. Stek gyllenbruna i smör och låt svalna.
Skala räkorna. Vispa ihop majonnäsen. Hacka dill. Blanda. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg ett salladsblad på varje brödcirkel. Fördela räkblandningen ovanpå. Dekorera med citronskiva, dillvippa och stenbitsrom.
Laxtoast, 4 portioner
4 skivor franskbröd
smör till stekning
4 salladsblad
4 större skivor hemgravad lax
100 g Philadelphia
1 tsk paprikapulver
1 msk hackad gräslök
1 liten nypa cayennepeppar
salt, vitpeppar
dill till dekoration
Tryck ut en cirkel ur varje brödskiva med ett glas eller kakmått. Stek gyllenbruna i smör och låt svalna.
Blanda philadelphian med hackad gräslök, paprikapulver, cayenne, salt och peppar. Bred ut philadelphiablandningen på brödbitarna. Lägg på salladsbladen. Snurra ihop laxskivorna till en ros och lägg ovanpå salladen. Dekorera med en dillvippa.
Så gott. Hade kunnat leva på sådant här!
I know, jag med!! Bunkrar alltid upp på sånt i Sverige för det är så himla svårt att hitta vanliga räkor med skal här!