Gougères – ljuvliga ostpuffar

2014-12-31 19.56.36

Förutom löjrom med smörstekt smör, hackad rödlök och fin-creme fraiche åt vi också dessa gougères till champagnen på nyårsafton. Jag gjorde dem dock några dagar i förväg och värmde dem i ugn 5-10 minuter innan servering så att de blev frasiga. Gör antingen det eller servera direkt för de tappar frasigheten ganska snabbt. Men de är otroligt lättätna och goda!

Receptet är Simon Hopkinsons och det var riktigt bra. Använd dock en stor tyll till spritsningen så att inte den rivna osten fastnar, alternativt riv osten mycket fint. Det var faktiskt första gången jag gjorde chouxdeg och det krävs lite armstyrka men det var roligt att testa något nytt.

IMG_9460

Gougères, ca 30 stycken

Översatt från och anpassat efter Simon Hopkinsons recept.

250 ml vatten

80 g smör

1 tsk salt

100 g vetemjöl

4 ägg

150 g riven Gruyère (eller annan smakrik ost)

lite riven muskot

1/4 tsk cayennepeppar

Värm ugnen till 200C. Häll vatten, smör och salt i en rymlig kastrull. Låt koka tills smöret smält smält. Ta från värmen. Blanda i allt mjöl på en gång. Vispa samman tills en jämn smet som nästan lossnar från kanten på kastrullen. Låt svalna 3-4 minuter, tillsätt sedan första ägget och vispa in det i degen. 

Tillsätt resten av äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. Om degen känns lagom att spritsa ut i konsistensen efter tre ägg så strunta i det fjärde. Blanda i ost, muskot och cayenne och vispa igen. 

Spritsa eller skeda ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Baka i 20-25 minuter eller tills gyllenbruna och uppuffade. Låt svalna på galler. Servera medan de fortfarande är varma och frasiga. 

2 thoughts on “Gougères – ljuvliga ostpuffar

  1. Kompis! Tänkte göra det här till Claras kalas på lördag, men skulle vilja göra dom en dag i förväg som du skriver. Det borde funka va? Eller ska jag göra smeten, låta den stå över natten och sedan spritsa ut och grädda någon timme innan det är dags för kalas?

    1. Jag gjorde dessa flera dagar i förskott och värmde i ugn precis innan servering och det funkade finfint. Inte säker på att det är bra att kyla smeten eftersom man blandar den varm men testa för all del. Lycka till! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s