Jag valde restaurang med omsorg inför Stockholmsbesöket eftersom jag bara hade tid för en middag och till slut föll valet på Mathias Dahlgrens Matbaren; den enklarare av hans två restauranger på Grand Hotel men som ändå har en Michelinstjärna.
När vi satte oss till bords var det till brickan ovan, med menyn som underlägg och tre sorters knäckebröd i papperspåsen samt individuella smörbyttor.
Konceptet på Matbaren är smårätter och de rekommenderar att man beställer en i taget (per person) och det fungerar bra, köket är farligt effektivt! Min första rätt var gudomlig och bestod av mandelpotatispuré, 53-graders ägg, krispig potatis och hyvlad tryffel. Helt fantastiskt!
Carina och Emma valde samma rätt bestående av auberginepuré, fantastiskt goda rödbetor och sesamfrön. De tyckte båda att rätten var oerhört god men att prissättningen var lite konstig då den var ganska dyr med tanke på de blygsamma ingredienserna den innehöll.
Efter de första rätterna var Carina nöjd men Emma och jag var fortfarande hungriga och bestämde oss för att dela två rätter så vi fick smaka så mycket som möjligt. Emmas val var denna kycklingkebab i en kinesisk steamed bun med yoghurtsås. Underbart gott!
Mitt val föll på svensk sashimi, som förutom att vara vacker som en tavla, var fullkomligt ljuvlig. Fisken var naturligtvis pinfärsk och ostronkrämen i mitten helt gudomlig.
Vi var riktigt nöjda efter dessa rätter, särskilt som vi ätit gott surdegsbröd och det goda knäcket. Men när vi bad om notan kom denna skål med madeleines med mandel, citron och vallmofrön och jordnötsfudge in. Riktigt goda sötsaker och en trevlig avslutning på måltiden!
Jag gillade verkligen Matbaren; fantastiskt god och vällagad mat, varierad meny och mycket svenska råvaror. Dessutom var personalen både duktiga och trevliga.
Matbaren, Grand Hotel, Södra Blasieholmshamnen 6, 111 48 Stockholm, Sweden