I julas lagade mamma och jag en hel del mat. Ibland tidsödande och lite krångliga recept, ibland till middagsbjudningar men också till helt vanliga middagar en onsdag. Även om hela tiden jag är hemma känns som fest eftersom vi unnar oss en massa gott är det skönt med lite mer vardagsaktig mat mellan varven, men naturligtvis riktigt god sådan. Som hemmagjorda hamburgare.
Dessa på högrev med bara rikligt med salt och peppar för att hålla ihop sig. Toppad med cheddar och mammas goda inlagda tunna (viktigt) gurkskivor. Eftersom vi inte orkade baka hamburgerbröd, detta skulle ju trots allt vara en enkel middag, smörstekte vi en skiva gott lantbröd och serverade burgaren på. Lite Hellman’s majonnäs och en kick ketchup på det så var vi mer än nöjda!
Högrevsburgare, 3 portioner
300-400 g mald högrev
rikligt med salt
lite svartpeppar
smör och olja till stekning
Till servering:
3 skivor smörstekt lantbröd
cheddar
majonnäs (helst Hellman’s)
ketchup (helst Heinz)
inlagd gurka
Blanda färsen med salt och peppar. Smaka av. Forma till tre biffar. Låt en rejäl stekpanna bli riktigt varm och lägg i en klick smör och häll i en skvätt olja. Stek burgarna på hög värme på båda sidor tills de fått fin stekyta, sänk sedan temperaturen och stek tills så rare/well done du vill ha dem. Låt vila någon minut innan servering.
Bred ut lite majonnäs på brödet, toppa med burgaren, ost och gurka. Servera med ketchup.
Burgaren ska ju spela huvudrollen så att baka bröd behöver man ju inte alltid göra! Varför krångla till det?
Ha en fin helg Hanna, KRAM