Risoni med getost och gremolata

IMG_9989

Detta är faktiskt mitt första möte med risoni (eller orzo, som den också kallas, den riskornsliknande pastan), men långt ifrån det sista. Det är en riktigt trevlig konsistens på pastan och detta Matrepublikenrecept är fenomenalt gott. Pastan är ljuvligt krämig och den fräscha gremolatan bryter fint av mot krämigheten.

Min enda ändring var att byta chèvre mot en mjukare getost; jag är inte så förtjust i den hårda kanten på chèvre.

IMG_9985

Risoni med getost och gremolata, 4 portioner

2 finhackade schalottenlökar
8 dl hönsbuljong/grönsaksbuljong 
4 dl risoni
100 g chèvre eller mjuk getost, riven i bitar
salt & peppar

1 knippe bladpersilja, finhackad
1 dl olivolja
2 msk rivet citronskal
2 vitlöksklyftor, pressad
salt & peppar

Blanda alla ingredienser till gremolatan och låt den stå. Stek schalottenlök i 1 msk smör utan att den får färg. Tillsätt sedan risonin och hälften av buljongen. Koka sakta under ständig omrörning, precis som med en risotto. Späd med mer buljong efter hand. Blanda i lite smör och smaka av med salt och peppar, och lägg slutligen i getost och rör om försiktigt. Lägg upp på en tallrik och garnera med gremolatan. Servera direkt.

One thought on “Risoni med getost och gremolata

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s