Choklad går alltid hem, särskilt hos mina chocoholics till kollegor och denna kaka med chokladbotten (ganska tung och saftig sådan) med maräng ovanpå var inget undantag. Godast serverad men en klick lättvispad grädde.
Chokladmarängtårta, 10 portioner
Översatt från Donna Hays recept.
240 g mörk choklad
180 g smör
2 ägg (hela)
4 ägg, separerade gulor/vitor
90 g farinsocker
1 tsk vaniljextrakt
50 g mjöl
1/2 tsk bakpulver
40 g mandelmjöl
220 g strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 tsk maizenamjöl
25 g kakao
Värm ugnen till 160C. Smöra en springform och täck botten med bakplåtspapper.
Smält choklad och smör på låg värme i en kastrull. Låt svalna.
Vispa ägg, äggulor, farin och vanilj med elvisp ljust och fluffigt. Vänd försiktigt ned chokladblandningen, mjöl, bakpulver och mandelmjöl i äggvispet. Häll smeten i formen och grädda i 35-40 minuter.
Höj ugnsvärmen till 180C och häll vitorna i en stor skål. Vispa med elvisp till hårt skum. Häll i sockret lite i taget och vispa till hård maräng. Häll i vinägern och vispa några minuter till. Vänd ner maizena och kakao och häll blandningen på den halvbakade kakan. Baka i ytterligare 20-25 minuter eller tills marängen är klar. Låt svalna i rumstemperatur innan kakan tas ur formen. Kyl i 2 timmar innan servering. Servera med lättvispad grädde.
Åh herregud vilken dröm! Måste få tillfälle att baka snart!
Ser så väldans god ut, den ska jag prova till sonens födelsedag! Hur stor springform använde du?