Torskrygg med nypotatis, brynt smörhollandaise och glasört

photo 5

Middagen med mamma och pappa fortsatte i Klas Lindberg & Klas Lindbergs spår med bakad torskrygg. Vi köpte den färsk på Whole Foods och slängde in den i ugnen på låg värme under tiden som vi kokade potatis och morötter, gjorde brynt smörhollandaise med gräslök i och kokte lite glasört.

Det blev en riktig kanonmiddag och såsen är bara helt fantastisk, det var vi eniga om!

Torskrygg med nypotatis, brynt smörhollandaise och glasört, 3 portioner

450 g torskrygg 

500 g nypotatis

2-3 morötter, skurna i stavar

100 g glasört

smör 

salt och peppar

Koka potatisen i en kastrull. Koka morötterna i en annan. Lägg fisken (skuren i portionsbitar) på en plåt, krydda med salt och svartpeppar. Baka i ugnen 100C , till 43C i innetemperatur, låt vila under folie i 5-10 minuter. Koka till sist glasörten i lite vatten med en klick smör tills mjuk. Låt rinna av. Håll allt varmt medan du gör såsen. 

Brynt smör-hollandaise, 4 portioner

4 äggulor

100 g kallt smör, i kuber

100 g brynt smör

1 citron, saften

salt, peppar

gräslök, hackad (eller klippt)

Värm gulorna försiktigt i en non-stickkastrull under omrörning (med en visp), pressa i 1 msk citronsaft. När gulorna tjockat lite, lägg i några smörkuber, rör runt med vispen till smöret smält och lägg i fler kuber. Upprepa tills alla smörkuber smält. Montera sedan i det flytande brynta smöret lite i taget under vispning. Låt såsen tjockna på försiktig värme. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Ta från värmen men fortsätt vispa tills upphälld i en kall skål/såssnipa. Blanda i gräslöken på slutet och servera. 

Annons

3 reaktioner till “Torskrygg med nypotatis, brynt smörhollandaise och glasört

  1. Vilken god rätt! Och fantastiskt att den goda glasörten säljs till konsument. Här i Stockholm har jag bara fått den på krogen. Gör lite egna odlingsförsök hemma istället…

    1. Tack, Fröken Dill! Ja, det är roligt att kunna köpa glasört i butik, den är förhållandevis vanlig här! Kanske lite svårt att odla hemma bara, tror de växer i saltvatten vid strandkanten, men du kanske har strandtomt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s