Det andra tilltugget som vi mumsade till proseccon på kräftskivan var dessa farligt goda smördegsrutor med stekta kantareller och Västerbottensost. De var poppis må ni tro och nu när jag kan köpa kantareller i vissa matbutiker (halleluja!) lär jag göra dessa små godbitar ofta, ofta.
Smördegsrutor med kantareller och Västerbottensost, lagom som (enda) tilltugg till 5 personer
1 rulle färdig smördeg
600 g svamp (jag hade 400 g kantareller och 200 g skogschampinjoner för att dryga ut)
en rejäl klick smör till stekning
1 vitlöksklyfta, hackad
1 knippe persilja, hackad
30 g Västerbottensost, finriven
Värm ugnen till 200C. Rulla ut degen och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Skär i lagom stora rutor. Rensa svampen och skiva den. Smält smöret i en stekpanna och stek svampen (i omgångar om det behövs) på medelvärme. Lägg i vitlöken mot slutet så den inte bränns. Salta och peppra och vänd ned persiljan. Låt svalna.
Fördela svampen över smördegen när ugnen värmts upp. Riv över Västerbottensost och grädda tills degen puffat upp och blivit gyllenbrun och frasig. Servera genast.