Mera tapas: Croquetas de jamon

IMG_6688

tapasaftonen hade jag intentionen att göra croquetas de jamon (spanska skinkkroketter) men vi var iväg på dagen så jag hade helt enkelt inte tid, men dagen efter gjorde jag en halv sats och de blev kanonbra! Jag använde dock inte Jamon Iberico utan en annan god lufttorkad skinka och det blev riktig bra det med.

IMG_6694

Att göra croquetas var faktiskt lättare än jag trodde, men det tar lite tid. Ca 45 minuter att göra bechamelen och sedan flera timmars vilotid så såsen tjocknar och svalnar av ordentligt.

Vi åt dessa dagen efter de andra tapasen, just för att jag inte hann göra dem dagen innan, men de passade fint som plock till ett glas cava innan middagen. De är dock väldigt mättande, så man behöver inte särskilt många, och det går såklart att göra dem mindre än i receptet nedan.

Croquetas de Jamon, makes 12

Översatt från och anpassat efter Tapas Revolution av Omar Allibhoy.

25 g smör

1/4 gul lök, finhackad

35 g lufttorkad skinka, helst spansk, hackad

4 dl standardmjölk

30 vetemjöl plus extra till rullning

riven muskot

1 tsk salt

en nypa vitpeppar

1 ägg

ströbröd

5 dl matolja till fritering

Smält smöret i en teflonbottnad kastrull på medelvärme. Lägg i lök och skinka och fräs några minuter tills löken blivit genomskinlig. Hetta upp mjölken i en annan kastrull, så att den nästan kokar. Ställ åt sidan.

Häll i mjölet i kastrullen med lök och skinka och rör om med en visp i någon minut. Häll i den varma mjölken lite i taget – vispa hela tiden – till en tjock redning. Fortsätt till all mjölk hällts i och du har en len och fin bechamelsås. När den börjar koka, sänk värmen och blanda i muskot, salt och peppar. Låt sjuda i 30-40 minuter, under konstant vispning så såsen inte bränns vid. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.

Klä en form med kanter med bakplåtspapper och häll i såsen. Lägg plastfolie direkt på såsen för att undvika skinnbildning. Låt svalna och ställ i kyl i ca 3 timmar.

Ta av plastfolien och vänd upp bechamelen på en mjölad yta. Dra av bakplåtspappret. Mjöla ovansidan och skär bechamelen i 12 lika stora bitar. Mjöla händerna och rulla till bollar. 

Vispa upp ägget i en skål och häll ströbröd på en tallrik. Doppa varje boll först i ägget och rulla sedan i ströbröd. Lägg kroketterna på en (ren) tallrik. 

Hetta upp oljan i en stor kastrull till 180C. Fritera krocketterna några i taget tills de är krispiga och gyllenbruna (ca 1 1/2 minut). Låt rinna av på hushållspapper och servera.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s