Jag har haft ett lite komplicerat förhållande till Nigella under årens lopp, vissa böcker har varit kanonbra och vissa recept har jag blivit mycket besviken på.
Men hennes senaste serie och kokbok, Simply Nigella, gillar jag starkt. Denna goda kaka kommer därifrån och förutom att den är riktigt god och saftig är dessutom vegansk. Min var nästan vegansk; jag använde nämligen vanligt smör och vanlig mörk choklad i glasyren då min mataffär inte hade vare sig kokossmör eller vegansk choklad. Men det funkade utmärkt det med och detta är absolut en kaka jag kommer att baka igen. Den är ruskigt enkel att göra och god utan att vara för tung. Mina veganska vänner kommer att jubla när de får smaka, det är jag säker på.
Saftig chokladkaka med glasyr, 10-12 bitar
Översatt från och anpassat efter boken Simply Nigella, finns också på Nigellas hemsida.
Glasyr:
60 ml kallt vatten
75 g kokossmör
50 g farinsocker
1 1/2 tsk snabbespressopulver – detta uteslöt jag
1 1/2 msk kakao
150 g mörk choklad, finhackad
Kakan:
225 g vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk snabbespressopulver – detta uteslöt jag
75 g kakao
300 g farinsocker
375 ml hett vatten
75 g (90 ml) kokosolja
1 1/2 tsk äppelcider- eller vitvinsvinäger
Värm ugnen till 180C och ställ in en plåt. Häll alla ingredienser till glasyren, förutom chokladen, i en teflonkastrull och koka upp tills alla ingredienser smält. Stäng av värmen och häll i den hackade chokladen och skaka pannan så att chokladen sjunker. Låt stå i en minut, vispa sedan till en tjock glasyr och låt svalna. Den är lagom sval när det är dags att glasera kakan. Rör bara om då och då.
Klä botten av en springform med bakplåtspapper. Blanda mjöl, bikarbonat, kakao och salt (och kaffepulver) i en bunke med en gaffel.
Blanda socker, vatten, kokosolja och vinäger tills kokosoljan smält och blanda i de torra inredienserna, häll i formen och baka i 35 minuter.
Prova med en provsticka om kakan är klar efter 30 minuter, låt stå tills genombakt, ta ut ur ugnen och låt kakan svalna i formen.
Rör i glasyren, den ska vara tjock men rinnig. Ta den avsvalnade kakan ur formen och lägg på ett kakfat. Häll glasyren över kakan och bred ut glasyren (på kanterna) med en slickepott.
Dekorera kakan (antingen på Nigellas vis med pistaschnötter och rosenblad, eller på mitt vis med strössel) och låt stå i 30 minuter innan servering.
Simply Nigella har just gått här på tvn och tack och lov så spelade vi in avsnitten, så mycket gott som vi blev sugna på att laga till. Vi har redan lagat till lammet med nigellafrön och spiskummin med en avokadosallad, så otroligt enkelt och gott! Även kakan du bakat kvalade in på provalistan så det låter ju bra att den var god.
Kram på dej, Hanna!
Vad kul att det redan visats hemma! 🙂 Lammrevbenen med nigellafrön är jag jättesugen på att göra – kul att ni testat det! Då byter vi nu då! 😉 Stor kram