Tonfisktartar med avokado

IMG_1355.JPG

Jag föredrar de flesta fiskar råa, marinerade eller kallrökta. Antagligen är det trots mot all den ugnsbakade laxfilé jag blev bjuden på när jag bodde hemma i Sverige; alla lagade ju det.

Just tonfisk är som gjord för att ätas rå eller marinerad. Jag upplever det som helgerån om någon vill ha tonfisk genomstekt, det är ju den silkiga mitten av en seared tuna som är absolut godast. Denna tonfisktartar är också ljuvligt god (gjord på yellowfintonfisk som är en av de hållbara tonfisksorterna) och superenkel att göra.

Tonfisktartar med avokado, 2 förrättsportioner

Det viktigaste när man äter rå fisk är förutom att den är färsk, att frysa den först så att eventuella bakterier dör. Odlad fisk innehåller sällan bakterier och ska kunna ätas rå, men är du osäker så frys fisken först. Beroende på var fisken kommer ifrån kan den ha varit fryst under transporten till butik, i så fall behöver du inte frysa den igen.

120 g tonfisk

1 avokado

1 lime, saften

4 salladslökar

en liten bunte koriander

några droppar tabasco

1-2 tsk olivolja

några stänk Worchestershiresås

salt och peppar

Putsa fisken och skär i små kuber. Lägg i en skål. Hacka salladslöken och koriandern. 

Gröp ur avokadon och mosa med gaffel i en skål. Smaka av med limesaft, Worchestershiresås, salt och peppar. 

Smaksätt tonfisken med några droppar tabasco, limesaft, och blanda i lite olivolja. Smaka av med salt och peppar. 

Fördela avokadomoset på två tallrikar, forma till en cirkel. Toppa med tonfisktartaren och dekorera med vårlök och koriander. Servera genast. 

One thought on “Tonfisktartar med avokado

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s