Jag föredrar de flesta fiskar råa, marinerade eller kallrökta. Antagligen är det trots mot all den ugnsbakade laxfilé jag blev bjuden på när jag bodde hemma i Sverige; alla lagade ju det.
Just tonfisk är som gjord för att ätas rå eller marinerad. Jag upplever det som helgerån om någon vill ha tonfisk genomstekt, det är ju den silkiga mitten av en seared tuna som är absolut godast. Denna tonfisktartar är också ljuvligt god (gjord på yellowfintonfisk som är en av de hållbara tonfisksorterna) och superenkel att göra.
Tonfisktartar med avokado, 2 förrättsportioner
Det viktigaste när man äter rå fisk är förutom att den är färsk, att frysa den först så att eventuella bakterier dör. Odlad fisk innehåller sällan bakterier och ska kunna ätas rå, men är du osäker så frys fisken först. Beroende på var fisken kommer ifrån kan den ha varit fryst under transporten till butik, i så fall behöver du inte frysa den igen.
120 g tonfisk
1 avokado
1 lime, saften
4 salladslökar
en liten bunte koriander
några droppar tabasco
1-2 tsk olivolja
några stänk Worchestershiresås
salt och peppar
Putsa fisken och skär i små kuber. Lägg i en skål. Hacka salladslöken och koriandern.
Gröp ur avokadon och mosa med gaffel i en skål. Smaka av med limesaft, Worchestershiresås, salt och peppar.
Smaksätt tonfisken med några droppar tabasco, limesaft, och blanda i lite olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Fördela avokadomoset på två tallrikar, forma till en cirkel. Toppa med tonfisktartaren och dekorera med vårlök och koriander. Servera genast.
En reaktion till “Tonfisktartar med avokado”