Rostade jordärtskockor med brynt smörmajonnäs

IMG_0449.JPG

Ända sedan jag extrajobbade på Häckeberga Slott och fick smaka kockarnas jordärtskockssoppa har jag älskat denna knotiga rotfrukt. När jag är hemma i Skåne skickar mamma med mig en påse från trädgårdslandet, men de finns även i de flesta matbutiker (dock är de ganska dyra med tanke på att de växer som ogräs).

Jag lagar oftast soppa på dem men de är goda även såhär, rostade i ugnen. Den söta men samtidigt jordiga smaken kan vara lite svår att para ihop med andra smaker, men t ex citron funkar bra. Det gjorde även denna majonnäs med brynt smör. Majon var lika lätt att göra som vanlig majonnäs, jag bara bytte ut det mesta av oljan mot brynt smör. Men eftersom smör ter sig lite annorlunda än olja blev majonnäsen inte så stabil. Den sprack efter att den stått ett tag i rumsvärme (och misstänker att den skulle hårdna och sedan spricka i kylen), så se detta som något man gör precis innan man äter och räknar inte med några rester.

IMG_0457.JPG

Rostade jordärtskockor med brynt smörmajonnäs, 2 förrättsstora portioner

200 g små jordärtskockor, tvättade

olja

salt och peppar

rivencomté

ev 2 citronklyftor

Dela skockorna på längden. Lägg i en ugnsfast form och ringa över olja. Salta och peppra och rör om ordentligt. Rosta i 225C tills mjuka rakt igenom och krispiga utanpå, ca 20 minuter. 

Servera med majon nedan och finriven comté. Och kanske lite pressad citron. 

Brynt smörmajonnäs

100 g smör

1 äggula, i rumstemperatur

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

ca 3 msk neutral olja

1/2 citron

salt, vitpeppar

Bryn smöret och låt svalna tills rumstemperatur. Vispa samman äggula, senap och vinäger i en skål. Droppa i oljan lite i taget under vispning tills du har början till en majonnäs. Häll i smöret i en tunn stråle under vispning tills majonnäsen tjocknat och du känner smaken av brynt smör. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera genast.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s