Hemmagjord gnocchi är faktiskt mycket lätt att göra, och gott blir det. Ibland kan jag tycka att köpt gnocchi blir väl mjuk vid kokning, men det blir inte denna. Såklart blir den mjuk ändå, men inte sådär så att den växer i munnen.
Jag tycker gnocchi bäst serveras med en enkel, men god, sås som t ex denna gräddiga ädelostsås med spenat i. Comfort food, var det ja.
Gnocchi med ädelostsås och spenat, 2 portioner
Inspirerad av en rätt från kedjan Carluccio’s i London.
2 dl grädde (matgrädde går bra)
100 g Stilton
riven muskotnöt
salt & vitpeppar
150-200 g bladspenat
Gör gnocchin klar för grytan. Värm grädden i en non-stickpanna och smula ner osten. Rör om tills osten smält. Smaka av med muskot, salt och peppar. Ställ åt sidan. I en stor kastrull, koka upp ca 1 cm med vatten i botten. Lägg i spenaten och lägg på locket. Ta av locket efter en minut och rör om tills alls spenat ”krympt” och släppt ifrån sig vatten. Krama allt vatten ut spenaten (använd en sil eller durkslag).
Koka gnocchin tills de flyter upp till ytan i kastrull. Ta upp med en hålslev. Värm på såsen. Fördela gnocchin och spenaten mellan två tallrikar. Häll över såsen och servera.