Att köpa ett nät musslor med sig hem en fredagskväll och sedan tillaga dem med sherry, grädde och persilja med ett glas vin i handen är vardagslyx för mig. Nu senast valde jag ett nät hjärtmusslor, som är söta och goda och dessutom mindre skäggiga än vanliga blåmusslor.
Vanligtvis brukar jag tillaga musslor med vin eller sherry, en skvätt grädde och bröd vid sidan om, men denna gång ville jag ha något matigare och hade därför i kokt potatis. Det blev hur gott som helst och något jag kommer att laga igen. Man kan ju servera bröd till detta också, om man vill!
Hjärtmusslor med sherry och potatis, 2 portioner
500 g hjärtmusslor
3 mediumstora potatisar
en klick smör
1 shalottenlök, finhackad
1/2 dl torr sherry
1 dl grädde
salt & peppar
hackad persilja
Skala och tärna potatisen. Koka potatisen mjuk, ca 15 minuter. Häll av kokvattnet.
Skölj musslorna i ett durkslag och släng de musslor som är öppna och inte stänger sig. Smält smöret i en gryta och stek löken några minuter utan att den tar särskilt mycket färg. Häll i sherryn och låt lite avdunsta. Häll i grädden och därefter musslorna. Lägg på locket och vänta någon minut. Ta av locket och se efter så att musslorna öppnat sig. Om inte, lägg på locket en minut igen. När musslorna öppnat sig, smaka av såsen och blanda i potatisen. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja och servera genast.
Det lät fantastiskt gott. Älskar ”vongoler”. Dem äter man alldeles för sällan!