Sista dagen i Italien gick det mesta emot oss, i alla fall matmässigt. Dagen började i och för sig med god frukost på hotellet i Ravenna och det gick också bra att köra tillbaka till Bologna.
Men sen gick det utför. Vi ville så gärna äta på Casa Minghetti, men när vi gick dit hade de stängt. Så vi gick till en restaurang som Caroline fått tips om (och som enligt Google hade öppet), bara för att efter 15 minuters promenad komma fram till ännu en stängd dörr. Inget var stängt de andra helgdagarna, men av någon outgrundlig anledning hade de flesta restauranger och butiker stängt på annandagen.
Så vi tog oss in till centrum igen där lika många människor som vanligt slogs om mindre än hälften så många restauranger. Det var kö överallt och vi var sådär äckligt hungriga att vi började bli otrevliga. Vi fick välja mellan att antingen köa länge för lagad mat eller köa längre för något enklare. Eftersom vi ville hinna med att handla mat att ta med oss hem valde vi det senare alternativet. Det blev charkuteribricka och ostdito från Eataly (en restaurang som även finns i New York) trots att vi egentligen inte var så sugna på just det. Men det var såklart riktigt gott, och mortadellan var faktiskt den godaste jag någonsin smakat!
Charkuterierna överst är från vänster till höger: mortadella, serrano, pancetta och salami och osten ovan är från vänster till höger: god hårdost som jag inte kan namnet på, mozzarella, parmesan och dolcelatte.
Sen skulle vi shoppa mat. Trodde vi. Såklart var de flesta butiker stängda de också, så vi fick vara utan t ex zucchiniblommor, men jag lyckades till slut köpa med mig parmesan, ricotta, salsiccia, erborinato (mögelosten) och sparris.
Nästa motgång kom på flygplatsen då flyget var två timmar försenat och vi tänkte äta på en av de två restauranger som enligt hemsidan fanns efter säkerhetskontrollen Det visade sig att det bara fanns en restaurang där och den var stängd. Det fanns dock en kafeteria men det fanns nästan inget ätbart att köpa (mackorna såg riktigt läskiga ut och i övrigt fanns det bara snacks och glass), så det fick bli varsitt glas vin och lite snacks. Suck liksom. BA-mackan på flyget var heller ingen hit så jag var överlycklig när jag såg att Marks & Spencer hade öppet sent på Terminal 5.
Tänk att man kan ha en såpass dålig matdag i Italien?! I övrigt hade vi dock en fantastisk resa; jag rekommenderar alla att möta våren i Italien.
Eataly, Via Degli Orefici 19, 40126 Bologna, Italy