Den här helt fantastiska finsk-ryska svampsalladen signerad Jens Linder introducerade Anna mig för (tack!!) och jag måste säga att jag är förvånad hur några få ingredienser (svamp, lite smör, smetana, salt och dill) kan smaka så makalöst gott ihop!
Jag gjorde en sats hemma i Skåne när goda vänner kom på middag och både de och mina föräldrar var lika lyriska som jag.
Sedan jag kom tillbaka till London provade jag med creme fraiche, vilket också blev gott, men syran och konsistensen i smetanan passar så otroligt bra med svampen att den är värd att leta efter. I Sverige verkar den finnas i nästan varenda matbutik medan den är svår att få tag på i London, men jag får väl helt enkelt ge mig ut på smetanajakt. Den här svampsalladen är värd besväret!
Jens Linders svampsallad, 1 sats (12 crostini / 3-4 portioner)
Anpassat efter Jens Linders recept.
Denna sallad är så god att det är lika bra att göra dubbel sats med en gång. Det blev alldeles lagom till fem personer som tilltugg.
6 dl svamp, färsk eller fryst, eller ½ dl torkad svamp
2-3 msk smör
rikligt med flingsalt
4 msk finhackad dill
3 dl smetana
Lägg torkad svamp i blöt i cirka tio minuter. Släng bort vattnet. Om man använder tinad eller färsk svamp, finhacka denna.
Stek bitarna i smör på medelgod värme tills den fått lite ljus stekyta. Rör om då och då. Ta av den från värmen och låt svalna.
Blanda ner svampen i en skål med hela flingsaltkorn (som inte ska smulas ner), dill och crème fraîche. Blandningen ska vara rejält salt. Låt gärna blandningen stå och dra i kylen i minst några timmar.
Det finns en rysk mataffär på Fulham Road som heter Dacha. De har säkert!
Ja, det har de! Tack för tipset!
Vad använde du för svamp?
Jag blandade färska skogschampinjoner med torkade Karl-Johan och trattisar.
Tack för uppskattningen. Gör mig mycket glad!
Måste prova! Ungefär hur mkt flingsalt?
Ganska mycket, men smaka dig fram.
Kul att hitta detta recept! I originalet till denna röra använder man sig av köttig svamp, vanligen pepparriskor, som förvälls och saltas in (som konserveringsmetod) på hösten. Vid användning lakar man ur dem precis så mycket att det finns en skarp sälta kvar. Blandas sedan med rå gul lök, dill och smetana. I delar av Finland hör denna röra till julbordet men man äter den även (som du föreslår) som snittar.
Åh, vad kul att få höra mer om denna underbara anrättning! Min vän Anna som introducerade mig för Jens Linders recept hade den till julbordet men snittar passar mig bättre. Oerhört god oavsett och alla (verkligen alla!) som smakat på den älskar den! Tack!!