Ramslöken sjunger verkligen på sista versen nu (i alla fall i Sveriges södra delar och här i England), eller rättare sagt när jag var hemma i Skåne förrförra helgen, så det kanske är lite taskigt av mig att blogga om ett alldeles förträffligt recept såhär sent på säsongen, men jag kan liksom inte låta bli!
Fritters är en sån bra rätt; matig men lätt och passar som förrätt, mellanmål eller en hel middag beroende på vad man har i dem och hur de serveras.
Dessa med ramslök i är ju inte lika matiga som de med mer grönsaker i, så de passar bäst som förrätt tycker jag. Särskilt med parmesankräm till; sältan från osten och syran från citronen känns riktigt fräscht ihop med det friterade.
Ramslöksfritters, 4 portioner som förrätt
Översatt från och anpassat efter Bon Appetits recept.
en bunte ramslök, ca 8 cm i diameter
2 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk socker
1 tsk salt
1-2 dl dl kolsyrat vatten
ca 2-3 dl matolja att steka i
citronklyftor till servering
Skölj ramslöken och torka med hushållspapper. Skär bort den de grova ändarna och skär resten i ca 1 cm långa bitar.
Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver, socker och salt i en bunke. Häll i det kolsyrade vattnet tills lagom tjockt. Lägg i ramslöksbitarna och blanda runt.
Häll oljan i stekpanna med kant så att det är ca 1 cm högt med olja i pannan. Värm på medelhög värme och testa med en bit bröd så att oljan är lagom varm att fritera i.
Klicka i frittersen och stek/fritera först ena sidan och sen den andra tills gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med citronklyftor och parmesankräm.