Det blir ju som bekant inte alltid som man tänkt sig. Så var det i mitt fall med grillförbudet. Jag är nämligen en planerare av rang och hade veckor i förväg planerat menyn till lunchen jag ordnade i sommarstugan för några vänner.
Men grillförbudet gjorde att jag helt fick förkasta min planerade meny och tänka om. Räddningen blev att söka inspiration i några av de kokböcker som permanent bor i sommarstugan, och detta härliga recept hittade jag i Nigellas bok Sommarmat.
Jag har redan ett liknande recept i arkivet men detta med rikligt med vitlök och en skvätt vin smakar helt annorlunda och lite mer medelhavskt på något sätt.
Det kanske inte är alla som tycker det lika terapeutiskt att stycka kyckling som jag, och i så fall rekommenderar jag att blanda kycklingfilé med kycklinglår (båda gärna med skinn) istället för att ta hela kycklingar.
Kyckling med citron, timjan och (mycket) vitlök, 4 portioner
1 hel vitlök, delad i klyftor med skalet på
1 citron, delad i åttondelar
1 bunte färsk timjan
3 msk olivolja
3/4 – 1 dl vitt vin
salt och svartpeppar
Värm ugnen till 160°C.
Lägg kycklingbitarna i en form, salta och peppra. Häll på oljan och vänd kycklingbitarna så att de fått olja på båda sidor; lägg med skinnsidan upp. Lägg i vitlöksklyftor, citronklyftor och strö över timjan (en del repad och en del hela kvistar). Häll på det vita vinet. Sätt in i ugnen och låt stå i två timmar.
Höj värmen till 200°C ugnsstek kycklingen i ytterligare 30-40 minuter; tills gyllenbrun.
En reaktion till “Recept: kyckling med citron, timjan och (mycket) vitlök”