Någon mer som älskar smält ost?! För likasinnade finns det en hel del sådana recept på bloggen, t ex bakad Camembert, bakad Brie och en riktigt grym cheese toastie.
Men på Alla Hjärtans Dag lyxade vi till det med en bakad Vacherin Mont d’Or – Rolls Roycen av bakade ostar, på vår midnattssupé efter teatern. Till hade vi en massa olika charkuterier, äppleskivor, baguette och, det bästa av allt, tillsammans med osten; kall kokt nypotatis. Sååå otroligt gott! Ni bara måste prova!
Vacherin Mont d’Or är en opastöriserad fransk ost som bara produceras under vintermånaderna (till mars ungefär) för resten av året äter korna annat foder och mjölken används till att tillverka andra ostar som t. ex. Comté och Gruyère.
Receptet på hur man bakar denna skönhet hittade jag hos min favoritfrankofil David Lebovitz, vars recept jag litar fullständigt på, och naturligtvis blev resultatet perfekt!
Bakad Vacherin Mont d’Or, 4 portioner som förrätt eller 2 som varmrätt
Översatt från och anpassat efter David Lebovitzs recept.
1 Vacherin Mont d’Or á 450-500 g, rumstempererad
1 vitlöksklyfta, skalad och tunt skivad
60 ml torrt vitt vin
Värm ugnen till 200ºC. Täck ostasken med aluminiumfolie runt om och upp på kanten med osten fullt synlig uppifrån.
Stick åtta till tio små hål i osten med en skalkniv och tryck ner vitlöksbitar i hålen. Häll vinet över osten, ställ på en plåt och baka tills den är väldigt varm och rinnig, ca 20-30 minuter. Servera genast.
Kall kokt nypotatis?? Snälla berätta mer!! Hur? Varför? Och vart hottar du nypotatis nu??
Låter kanske konstigt, men jag ÄLSKAR kall kokt nypotatis. Med smör och salt. Det ”lärde” min mormor mig! 😉 Tänk raclette med potatis fast bättre! Alltså, kok nypotatis i förväg. Häll av. Låt svalna och ställ fram. Trä på gaffel, doppa i smält ost! 😍 I England finns det att få nypotatis året om, från Jersey. Annat klimat och antar att de täcks över. Men finns faktiskt bra fryst hemma i Sverige! Vinterpotatis har annan smak men kan funka det med, med en fast sort! Testa och report back.
Måste laga förresten, låter ljuvligt!!