Det här receptet, skapat av Alison Roman (känd från bland annat Bon Appetit), fick nästan internet att gå i sönder. Aldrig har jag sett ett recept go viral på detta sätt. Men härligt ändå!
Jag kunde såklart inte motstå att baka dessa fantastiska småkakor; för visst låter det gott med en korsning av shortbread och chocolate chip cookies?! Och jodå, de ÄR helt fantastiska. Farliga, t o m, för det GÅR liksom inte att sluta äta dem. Måste baka dem snart igen även om jag vet att det är en dum idé, men samtidigt är det ju en sån himla bra idé. Ni förstår va?
Här kommer receptet, så fortsätt läsa på egen risk.
Salted butter shortbread chocolate chunk cookies (eller Shortbread-cookies med saltat smör och choklad), 24 st
Översatt från och anpassat efter Alison Romans recept via Smitten Kitchen.
255 g saltat smör, kallt och skuret i små kuber
100 g strösocker
50 g ljust farinsocker
1 tsk vaniljpulver
295 g vetemjöl
170 g mörk choklad, hackad (dock ej finhackad)
1 ägg
råsocker strö att rulla i
flingsalt att strö på
Vispa smör, strösocker, farinsocker och vanilj med en elvisp eller i en Kitchen Aid tills ljust och fluffigt i konsistensen. Blanda i mjölet och till sist chokladbitarna.
Fördela mellan två bitar plastfolie och forma degbitarna till rullar, ca 5 cm i diameter. Rulla in i mer plastfolie (eller bakplåtspapper) och lägg i kylen tills helt hårda, ca 2 timmar.
Värm ugnen till 180°C. Täck en plåt med bakplåtspapper. Vispa upp ägget och pensla rullarna runt om med äggvispet. Rulla sedan rullarna (eller strö över) råsockerströ. Skär med en skarp tandad kniv ca 1 cm tjocka bitar av degen och lägg med lite mellanrum på plåten (mina flöt ut lite). Strö över lite flingsalt och baka i 12-15 minuter. Låt svalna lite innan du tar dem av plåten och låt svalna helt på ett galler.