Nu är våren i full gång! Ramslöken är snart förbi (i England och Skåne i alla fall), men sparrisen är i full swing och rabarbern kan vi njuta av ett bra tag framåt!
Och såklart blir jag glad som ett litet av alla dessa färska råvaror som våren för med sig att jag köper det utan att tänka och sedan får komma på något bra att laga av det i efterhand. Ett angenämt problem alltså!
Av rabarbern ville jag göra något nytt, alltså inte en god crumble eller parfait eller marängpaj (trots att de alla är urgoda) och till slut föll valet på en smördegstarte med vaniljkräm. Jag är ju inte först på jorden med den idén så efter lite googlande hittade jag ett recept som verkade himla bra. Och ja, det var det såklart! Tack, Tidningen Hembakat!
Smördegstarte med rabarber och vaniljkräm, 6-8 portioner
Anpassat efter Tidningen Hembakats recept.
1 rulle färdig smördeg (med smör i!)
Vaniljkräm (ugnstålig):
1 vaniljstång el 1 tsk vanilj
3 dl mjölk
50 g strösocker
3 äggulor
1/2 dl majsstärkelse
25 g smör
Värm mjölk, socker och vanilj i en nonstick-kastrull. Blanda äggulor med majsstärkelse i en skål med en visp. Vispa i den varma mjölken i äggulorna lite i taget. Häll sedan tillbaka äggvispet i kastrullen och värm på medelvärme tills den tjocknat, ca 2 minuter. Vispa under tiden. Ta krämen av värmen och rör ned smöret. Häll över i en skål och låt svalna men lägg över plastfolie så det inte bildas skinn.
400 g rabarber, skär bort ändarna
2 dl vatten
2 dl socker
Skär i 4 cm långa bitar och lägg i en form. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Häll sockerlagen över rabarbern och ställ in i 100C varm ugn, 20 minuter. Låt svalna.
Rulla ut smördegen och lägg på en bakpappersklädd plåt. Skär ett litet snitt ca 2 cm in från kanten, runt hela degen. Skär inte helt igenom utan bara någon mm djupt så att det blir en yttre ram som kommer att höja sig under gräddningen. Pricka degen innanför ramen med en gaffel. Förbaka degen i ca 7 minuter i 200 grader.
Ta ut plåten och bred ett tjockt lager vaniljkräm innanför ramen och lägg rabarberbitarna ovanpå med ett litet mellanrum mellan varje. Grädda i 12-15 minuter tills degen är gyllenbrun och fin. Ta ut plåten ur ugnen. Låt svalna. Pudra med florsocker innan servering.