Grön ärtsoppa är en av mina favoritsoppor sedan länge (recept här), men att toppa den med creme fraîche och löjrom är något nytt och lyfter faktiskt soppan ytterligare några snäpp!
Ibland kan man verkligen slå sig för pannan och tänka ”varför kom jag inte på det själv”, men ibland behöver man äta inspiration av andra (tur är väl det!).
Det var mamma som åt denna kombination på Skanörs Gästis och givetvis rapporterade till mig hur gott det var så jag var inte sen att prova! Testa ni med vetja – bra idéer är ju till för att spridas!
Grön ärtsoppa, 2 portioner
1 liten schalottenlök, finhackad
1 msk neutral olja
300 g frysta petit pois
vatten så att det precis täcker
en skvätt grönsaks- eller kycklingfond
ca 1 dl grädde
2 skvättar (3 msk ca) vitt vin
Till servering:
2 msk fet creme fraiche
2 msk Kalix löjrom
Hetta upp en kastrull och häll i olja. Lägg i löken och fräs i några minuter utan att ta färg. Lägg i ärtorna och häll på vatten. Koka upp och låt koka någon minut. Häll bort vattnet men spara det. Mixa ärtorna med stavmixer, tillsätt vatten (ca 2 små slevar) tills du har en lite för tjock soppa. Häll tillbaka i kastrullen, blanda i grädde, vin och fond. Justera konsistensen med mer av kokvattnet om soppan är för tjock. Låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Forma ägg av creme fraîche med hjälp av två skedar och lägg i skålar. Gör likadant med löjrommen och lägg ovanpå. Ställ tallrikarna på bordet och häll upp soppan vid bordet.