Recept: grön ärtsoppa med creme fraiche och löjrom

IMG_9980.jpeg

Grön ärtsoppa är en av mina favoritsoppor sedan länge (recept här), men att toppa den med creme fraîche och löjrom är något nytt och lyfter faktiskt soppan ytterligare några snäpp!

APC_3346.jpeg

Ibland kan man verkligen slå sig för pannan och tänka ”varför kom jag inte på det själv”, men ibland behöver man äta inspiration av andra (tur är väl det!).

APC_3348.jpeg

Det var mamma som åt denna kombination på Skanörs Gästis och givetvis rapporterade till mig hur gott det var så jag var inte sen att prova! Testa ni med vetja – bra idéer är ju till för att spridas!

APC_3356.jpeg

Grön ärtsoppa, 2 portioner

1 liten schalottenlök, finhackad

1 msk neutral olja

300 g frysta petit pois

vatten så att det precis täcker

en skvätt grönsaks- eller kycklingfond

ca 1 dl grädde

2 skvättar (3 msk ca) vitt vin

Till servering:

2 msk fet creme fraiche

2 msk Kalix löjrom

Hetta upp en kastrull och häll i olja. Lägg i löken och fräs i några minuter utan att ta färg. Lägg i ärtorna och häll på vatten. Koka upp och låt koka någon minut. Häll bort vattnet men spara det. Mixa ärtorna med stavmixer, tillsätt vatten (ca 2 små slevar) tills du har en lite för tjock soppa. Häll tillbaka i kastrullen, blanda i grädde, vin och fond. Justera konsistensen med mer av kokvattnet om soppan är för tjock. Låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Forma ägg av creme fraîche med hjälp av två skedar och lägg i skålar. Gör likadant med löjrommen och lägg ovanpå. Ställ tallrikarna på bordet och häll upp soppan vid bordet. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s