När jag semestrade i Cape Cod för några år sedan åt jag hummer och ostron varje dag. Som ni kanske vet älskar jag skaldjur och där vid kusten finns det skaldjur i överflöd. Vilket såklart är anledningen till att lobster rolls är så populära i det området; det finns ju så mycket hummer att man kan vara extra kreativ med råvaran eftersom den inte är dyr.
Så jag skulle nog säga att vår nordeuropeiska motsvarighet till en lobster roll blir en shrimp roll* eftersom vi har gott om räkor. Shrimp rolls är faktiskt populära i USA också, men görs då främst med varmvattensräkor (tigerräkor, stora räkor, scampi osv). Men eftersom jag tycker bäst om våra vanliga räkor (och de är mer hållbara och finns i våra närmaste vatten) har jag valt att använda mig av dem.
Och det blev verkligen kanongott! Kombinationen sprött briochebröd och krämig räkfyllning är verkligen perfekt och trots att det är liknande ingredienser som i en toast Skagen blir smaken en annan. Detta var så gott att jag tror vi kommer att äta det ofta! Dessutom är det perfekt bjudmat för det går snabbt att fixa. Muuuums!
Jag serverade mina med potatisklyftor som en varmrätt, men de passar såklart bra som förrätt eller tilltugg också, och kan då med fördel halveras.
*Jag väljer att följa det amerikanska temat, där räkor heter shrimp. På brittisk engelska är shrimps miniräkor (brown shrimp) som smakar annorlunda än vanliga kallvattenräkor som vi äter i Sverige och som på brittisk engelska heter prawns. Hoppas ni hängde med!
Shrimp rolls, 2 portioner som varmrätt
Traditionellt innehåller lobster rolls och shrimp rolls hackad stjälkselleri men det tycker jag inte är så gott, så jag använde istället tärnad gurka vilket gav lite crunch och fräschör.
4 brioche-korvbröd
1-2 msk smör
300 g skalade räkor
1 msk gräslök, finhackad
1 msk dill, finhackad
1-2 tsk paprikapulver
1/4 citron, saften
5 cm gurka, skalad och tärnad i små bitar
Till servering:
1 msk gräslök, finhackad
1 tsk paprikapulver
2 citronklyftor
klyftpotatis
ketchup och majonnäs (eller annan dipp till potatisen)
Värm ugnen till 200C. Låt räkorna rinna av i ett durkslag eller en sil. Gör majonnäsen och blanda i paprikapulver och citronsaft. Blanda i gurka, räkor, gräslök och dill. Salta och peppra.
Fördela smöret mellan bröden och bred ut det. Rosta bröden i ugnen tills de fått lite färg och blivit spröda, ca 3-5 minuter.
Fyll bröden ordentligt med räkröran. Toppa med paprikapulver och hackad gräslök. Servera med klyftpotatis, citronklyfta, ketchup och majonnäs.
En reaktion till “Recept: shrimp rolls”