När jag länkar till min nästan-poke-bowl använder jag detta recept för det är ungefär samma ingredienser men jag inser att det kanske är lite förvillande, så här kommer ett eget poke-inlägg.
För er som inte har stenkoll på vad poke är för något så är det en hawaiiansk rätt som tog världen med storm for ca tre år sedan. Poke är i princip rå tärnad fisk med smaksättning, medan en poke bowl består av sushiris, grönsaker, rå fisk och soja eller dressing. Riktigt gott!
Min nästan-poke-bowl har alltså inspirerats av detta, men jag brukar använda basmatiris eftersom det går snabbt, och så steker jag frysta räkor lite snabbt istället för att använda rå fisk, eftersom detta för mig är en snabb vardagsrätt. Sen brukar jag toppa med vad jag har hemma, men det blir alltid avokado, gurka, koriander och gochujangmajonnäs.
Nästan-poke-bowl till vardags, 1 portion
1 portion basmatiris, kokat enligt anvisningarna på förpackningen
80 g frysta råa räkor
1 msk olja till stekning
1 tsk rivet limeskal
salt, peppar
1/2 avokado, tärnad eller skivad
5 cm gurka, tärnad
hackad koriander
andra grönsaker som rädisor, salladslök eller tomater, tärnade
50 ml Hellman’s majonnäs
1/2 tsk Gochujang (koreansk chilisås)
en nypa salt
1 limeklyfta
Blanda majonnäs och Gochujang, smaka av med salt och ställ åt sidan. Hetta upp en liten stekpanna till medel-hög värme och stek räkorna tills de precis blivit rosa i olja. Ta bort från plattan och strö över limeskalet. Salta och peppra.
Häll upp det kokta riset i en skål. Toppa lite snyggt med grönsakerna, räkorna och till sist en klick gochujangmajo och hackad koriander. Pressa över lime och strö över lite havssalt.